https://www.gerb.bg/bg

Ангел Джамбазки: Докато се държим като обслужващ персонал, няма да ни пуснат в Шенген

Снимка: архив БГНЕС

Отказът на Нидерландия да пусне България в Шенген за сметка на Румъния е сигнал за тежко лицемерие, тежък двоен стандарт и на нас се гледа като периферия, която може да бъде само и единствено източник на евтина, нискоквалифицирана работна ръка. Това заяви евродепутатът от ВМРО Ангел Джамбазки пред журналисти относно поредния отказ на Нидерландия да ни пусне в Шенгенското пространство за сметка на друга държава.

Коментарът си той направи, след като откри конференция на тема „Западните Балкани“, която се проведе в НДК.

За Джамбазки отказът на Нидерландия да ни пусне в Шенген е очакван. Това е сигнал, за което той предупреждавал от много време – докато голяма част от българската политическа класа се държи като обслужващ персонал, ще получаваме такова отношение. 11 години правителствата на София се опитват да получат потупване по рамото и да бъдат похвалени от някои началник, но когато има такова държане, ще има и такова отношение, посочи евродепутатът.

По думите му 11 години ни се подиграват и ни показват двоен стандарт. „Шенген не е въпрос на политика и на неща, които се говорят в Холандия. Проблемът на западните държави, които ни спират са икономически и на това, че имат огромен натиск вътре в държавите си с миграция от африкански държави, миграция от Близкия Изток и миграция, която не могат да я посочат с пръст. Не могат да кажат, че имат проблем с африканци, защото не е политическо коректно, а за сметка на това може бъде посочен българинът и румънецът, защото е европеец, бял, християнин и източноправославен„, категоричен бе Ангел Джамбазки.

На въпрос на твърденията на холандския премиер Марк Рюте, че е необходимо да се платят 50 евро, за да се мине българската граница, Джамбазки попита Рюте колко дава за килограм, грам или каквото употребяват в собствената им държава. Той продължи да пита нидерландския премиер дали спокойно би се разходил в част от кварталите си и защо полицията не влиза в част от тях.

Когато строяхме граничната си ограда защо хора от неговата политическа партия ни клеймяха в Европейския парламент? Защо казваха, че това е нарушаване на човешки права? Защо няма единна европейска политика за отблъскване на нелегалната миграция„, запита евродепутатът. Той настоя Холандия да се определи дали е за или против нелегалната миграция и кои са добрите и лошите мигранти. Когато те се определят каква е точната позиция, тогава могат да ни задават въпроси. Заради тях е тази вълна от миграция в Европа, заради колониалната им политика, критикува още Джамбазки Нидерландия.

От своя страна еврокомисарят по иновации, технологии и образование Мария Габриел добави, че е време държавите-членки да покажат, че когато са изпълнени критериите за Шенген, трябва да бъде направено решението, което следва – България да влезе в Шенген. Габриел е доволна, че Европейската комисия застава твърдо зад България, Румъния и Хърватска, като в настоящата ситуация не трябва да бъдат използвани доводи, които нямат място в дискусията. Когато ЕС казва, че има ценности, тези ценности трябва да важат за всички, настоя еврокомисарят.

В Шенген се влиза след политическа оценка и критериите са изпълнени. Това, което сега трябва да се случи е да не бъдат нанесени повече доводи, които нямат място в тази дискусия и в това решение„, коментира Мария Габриел.

Тя се надява, че тези твърдения, които допускат сценарии за шенгенска граница между България и Румъния, явно си дават равносметка какви последствия ще последват, особено в геостратегическата ситуация, в която България е външна граница на ЕС.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Алисия страда по забрадката на баба си (СНИМКА)

Фолкдивата Алисия си спомня с носталгия за забрадката на...

През 2023 година средната цена за наем на декар земеделска земя е 62 лв.

През 2023 година средната цена за наем/аренда на един...

НАТО не може да измисли име за новата си роля в Украйна

Очаква се лидерите на Северноатлантическия алианс да одобрят инициативата координиране...

Областния съвет на ДСП в Силистра застава зад Ахмед Доган

Областният съвет на ДПС в Силистра е подписал декларация,...

Риши Сунак подаде оставка

След съкрушителното поражение на консерваторите

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Путин: Прекратяване на огъня в Украйна е невъзможно без ясни и необратими договорености

Руският президент Владимир Путин заяви, че всяко прекратяване на...

Медии в Северна Македония: Асимилация е създала българско малцинство в Албания

Повече от 7000 от гражданите на Албания са се декларирали като българи в преброяването от миналата година

Съдът отхвърли иска на МФ по делото за хазарта срещу Васил Божков

Съдът отхвърли гражданския иск на Министерството на финансите за...

Тъкър Карлсън анонсира интервю със Зеленски

Американският журналист Тъкър Карлсън анонсира в социалната мрежа X...

ДПС се сбира на Централен съвет, но в Сараите?

Структури на ДПС все повече настояват за свикване на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg