https://www.gerb.bg/bg

Al-Hadath: Постигнат е значителен напредък по споразумение за заложниците в Газа

Снимка: EPA/MOHAMMED SABER

По време на многостранните консултации за разрешаване на ситуацията в ивицата Газа, които се провеждат в Париж, беше постигнато споразумение за актуализирани условия за размяна на израелски заложници за палестински затворници, съобщи телевизионният канал Al-Hadath, цитиран от ТАСС.

Според него на преговорите в Париж са „постигнали споразумение за актуализираната рамка на сделката за размяна“ на заложници за палестински затворници. Както отбелязва Al-Hadath, по време на консултациите „бе постигнат напредък, който ще ни позволи да преминем към обсъждане на детайлите на сделката„. Телевизионният канал посочва, че след тази стъпка страните могат да преминат към обсъждане на броя и конкретния списък на лицата, които ще бъдат обект на размяна„.

Както съобщава Al-Hadath, делегация на еврейската държава замина за Израел, за да се консултира с правителството въз основа на резултатите от срещите в Париж.

Според канала, на преговорите, в които участват представители на Египет, Израел, Катар и Съединените щати, ще бъде обсъден въпросът за „освобождаването на 40 заложници, държани в Газа от радикални групи в замяна на 200-300 палестински затворници държани в израелски затвори“ се обсъжда.

На 23 февруари в Париж започна вторият кръг от многостранни преговори за разрешаване на ситуацията в ивицата Газа. В срещите в Париж участват представители на Египет, Израел, Катар и САЩ.

Според източници на телевизионния канал Al-Qahira al-Ikhbariya , целите на срещите са „постигане на споразумение за прекратяване на огъня в сектора и споразумения за размяна на заложници, държани от радикални групировки в анклава, за палестински затворници, т.к. както и въпроси за подпомагане на процеса на доставка на хуманитарна помощ за жителите на Газа.

Според телевизионния канал Ал Джазира палестинското движение „Хамас“ и израелските власти „възнамеряват да постигнат примирие и са готови да направят отстъпки, но времето изтича„. В този контекст става дума за многократни изявления на посредниците за необходимостта да се положат всички усилия за постигане на примирие преди свещения за мюсюлманите празник Рамадан, който започва на 11 март тази година.

На 28 януари Agence France-Presse съобщи, че директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс се е срещнал в Париж с представители на Египет, Израел и Катар.

NBC съобщи, че консултациите са договорени въз основа на ново споразумение между „Хамас“ и Израел, което включва поетапна размяна на заложници, държани от радикали, срещу палестински затворници, пауза във военните действия и доставка на хуманитарна помощ за Газа. Доскоро обаче страните в конфликта не успяха да постигнат конкретно споразумение по нито една от точките, предложени от посредниците.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ГДБОП задържа интернет педофил в Пазарджик

Задържан е интернет педофил в Пазарджик, жертва на който...

Повдигнаха обвинение на участник в схема за телефонни измами

Районна прокуратура-Пловдив привлече към наказателна отговорност 63-годишен мъж. На И.Д....

ЕК въвежда временни мита върху китайските електромобили

Временни наказателни мита в размер на между 17,4 и...

Румъния обяви дати за президентски и парламентарни избори

Управляващата коалиция в Румъния, състояща се от ляво ориентираните...

Пожар обгази две деца в Монтана

Две деца пострадаха при пожар в жилищен блок в...

Си Дзинпин и Путин затягат редиците в ШОС

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви пред регионалния икономически...

Апелативен прокурор оттегли протеста на Димитър Франтишек Нико Тупарев да е на свобода (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=TTKP5pHXGc0&t=53s Прокурор от Софийска апелативна прокуратура оттегли протеста на Софийска...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мълния уби момиче на плаж в Гърция

Инцидентът е станал в Халкидики

Виолета Коритарова очаква недостиг на пари за общинските проекти

Инвестиционната фаза за общински проекти е в напредна етап....

Даниел Митов зове „колегите“ за подкрепа за кабинет

Санкциите по Магнитски не са държавен въпрос

Авария отново остави Перник на сухо

Ще бъде монтиран и спирателен кран

МОСВ: Притеснително ниски са нива на водата в някои язовири

В интерес на обществото и за опазване здравето на...

БСП-София не признава връщането на Иван Таков начело на структурата

БСП-София не признава решенията на контролната комисия на партията...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg