https://www.gerb.bg/bg

Агенции на ООН и 36 държави обмислят помощ за Газа чрез Кипър

Снимка: Stock

Длъжностни лица от 36 държави и агенции на ООН се събраха в Кипър в четвъртък, за да обсъдят как да ускорят помощта за палестинците в Газа, предава „Ройтерс“.

На срещата в четвъртък присъстват Сигрид Кааг, старши координатор на ООН по хуманитарни въпроси и възстановяване на Газа, както и Къртис Рид, началник на кабинета на Съвета за национална сигурност на САЩ.

Агенциите повече от всякога търсят алтернативни пътища за получаване на помощ в анклава, различни от сухопътни пресичания. Но липсата на инфраструктура е проблем; една благотворителна организация,  която изпрати помощ от Кипър миналата седмица, направи импровизирано пристинище от отломки, докато САЩ също обявиха планове за създаване на плаващ кей.

Съгласно споразумение, сключено с Израел, товарите могат да бъдат подложени на инспекции за сигурност в Кипър от екип, включващ Израел, което елиминира необходимостта от проверки в крайната точка на разтоварване, за да се премахнат потенциални задръжки в доставките на помощ.

Един кораб напусна Кипър миналата седмица и разпредели помощ в Газа, докато други два се очаква да отпътуват през следващите дни, в зависимост от метеорологичните условия.

Обсъждаме как можем да увеличим максимално оперативния капацитет както по отношение на заминаването и транспортните средства, така и по отношение на методологията за приемане и разпределение„, каза Константинос Комбос, външен министър на Кипър.

Делегатите ще обсъдят и създаването на фонд за координиране на оперативните дейности на инициативата, каза Комбос, въпреки че поясни, че това не е донорска конференция.

Запитан колко кораба може да напуснат Кипър с помощ, след като инициативата бъде в пълен оперативен капацитет, Комбос каза „колкото е възможно повече„.

Трябва да помним, че има ограничения по отношение на приемането и разпространението и целият смисъл не е просто да трупаме помощ тук, а бърз обрат, така че да сме възможно най-ефективни.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Автошколите насрочиха среща на Гвоздейков на жълтите павета

Браншовите организации в областта на авто-мото подготовката са готови...

Делян Пеевски след взрива в Турция: От ДПС сме готови да съдействаме

Председателят на ДПС изказва искрените си съболезнования

Изграждат тренажорен комплекс за самолетите F-16 на летище Граф Игнатиево

Стартира изграждането на тренажорен комплекс за самолетите F-16 Block...

МОСВ: Притеснително ниски са нива на водата в някои язовири

В интерес на обществото и за опазване здравето на...

Ивелин Михайлов: Вярвах на Николай Марков, но при него нещо се счупи

Имах доверие на полковник Николай Марков. При него обаче...

Мъж пострада леко след катастрофа на АМ „Тракия“

Мъж катастрофира на бензиностанция на автомагистрала "Тракия" малко след...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg