https://www.gerb.bg/bg

Афганистански мигранти масово напускат Пакистан ден преди дадения им краен срок

Снимка: EPA/ARSHAD ARBAB

Голям брой афганистански незаконни мигранти в Пакистан се насочват обратно към страната си, съобщава „Асошиейтед прес“. Причината е, че утре изтича крайния срок, който пакистанското правителство им даде да напуснат, като в противен случай биха били депортирани. Камиони и автобуси пълни с мигранти пътуваха към границата с Афганистан.

Крайният срок е част от новите действия в страната срещу мигрантите, които са насочени към всички чужденци без документи или са нерегистрирани, но засяга най-вече афганистанците, които съставляват по-голямата част от мигрантите в Пакистан. Кампанията за експулсиране привлече критики от страна на агенциите на ООН, правозащитни групи и ръководената от талибаните администрация в Афганистан.

Пакистанските власти предупреждават, че хората, които са незаконно в страната, са изправени пред арест и депортиране след 31 октомври. Агенциите на ООН твърдят, че в Пакистан има повече от 2 милиона афганистанци без документи. От тях най-малко 600 000 са избягали от Афганистан след като талибаните превземат властта там през 2021 г.

Въпреки че правителството настоява, че не е насочено към афганистанците, кампанията идва на фона на обтегнати отношения между Пакистан и талибанските управляващи в съседство. Исламабад обвинява Кабул, че си затваря очите за бойци, съюзници на талибаните, които от Афганистан преминават през общата 2611-километрова граница на двете страни, за да организират нападения в Пакистан. Талибаните отричат ​​обвиненията.

62-годишният Насрула Хан каза, че е чул, че талибаните обмислят да помогнат на афганистанците при завръщането им от Пакистан. Той каза, че не се притеснява от перспективата за управление на талибаните, но все пак е „по-добре да се върна в Афганистан, вместо да бъде арестуван тук“.

Повече от 200 000 афганистанци са се завърнали у дома от началото на акцията, според пакистански официални лица. Агенциите на ООН съобщиха за рязко увеличение на афганистанците, напускащи Пакистан преди крайния срок. Пакистан настоя, че депортациите ще бъдат извършени по „поетапен и организиран“ начин.

Афганистан преминава през тежка хуманитарна криза, особено за жените, на които талибаните забраняват да получават образование след шести клас и да бъдат наемани на работа. Има и ограничения за медиите, активистите и организациите на гражданското общество.

Ян Ачакзай, говорител на правителството в югозападната провинция Балучистан в Пакистан, обяви днес, че всеки, който е задържан съгласно новата политика, ще бъде третиран добре и ще получи транспорт до граничния пункт Чаман.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

В Гърция арестуваха седем души за палежи срещу израелски хотел и синагога в Атина

Антитерористичната полиция на Гърция арестува седем души във връзка...

Катастрофа на АМ „Марица“ взе две жертви

Двама души загинаха при катастрофа на АМ "Марица", съобщи...

Хасан Азис излезе в подкрепа на Ахмед Доган

Знаково лице на ДПС Хасан Азис също излезе в...

Съдът касира вота за общински съветници в Пазарджик

Административният съд в Пазарджик касира вота за общински съветници...

Осъдиха на 6 г. затвор шофьора, прегазил двама младежи на столичния бул. „Сливница“

Осъдиха на шест години затвор шофьора, прегазил двама младежи...

Томислав Дончев: Политическата система у нас е в дълбока криза

Политическата система в България е в дълбока криза. Необходим...

Депутати от ДПС с настояване за един лидер – Ахмед Доган

Депутатите от ДПС, които се обявиха против кабинета Желязков...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Путин разпореди Русия да произвежда ракети със среден и малък обсег

Русия очевидно трябва да започне да произвежда ракети със...

МВР загубили дирите на Брендо, след като Украйна го пуснала

И пред журналистите в кулоарите на Партийния дом служебният...

БСП и „Левицата“ с първа стъпка към обединение

Ръководствата на БСП и "Левицата" проведоха среща днес в...

Русия: С новата военна помощ САЩ удължават войната

Вероятно лейбъристите ще спечелят убедително

„Да, България“ готови да надграждат и разширяват ПП-ДБ

На свое заседание днес Националният съвет на "Да, България"...

Драми в ДПС. Партийни структури скочиха на Делян Пеевски. Молят Доган да се намеси (ДОКУМЕНТИ)

ДПС не е ЕООД и никой не може да го прибира в портфейла си, категорични са депесари

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg