https://www.gerb.bg/bg

Пет пожара горят в страната (ОБНОВЕНА)

Снимка: БГНЕС

Продължава борбата с пожарите в страната.

Няколко пожара горят в Хасковска област. Вчера заради бушуващите огнени стихии е обявено бедствено положение в общините Харманли, Любимец и Свиленград, съобщи Нова телевизия.

Един от основните проблеми пред огнеборците е силният вятър, а прогнозите са той да не утихне и днес. Вчера в региона се запалиха четири къщи в село Вълче поле. Пожар възникна и край жп линията между Харманли и Свиленград.

БНТ информира, че пожарите в областта не са локализирани, като при тях няма пострадали хора. В гасенето им са се включили и противопожарни екипи от други региони, които дават дежурства в Хасково, Димитровград и Свиленград. Според комисар Николай Вълчев, цитиран от националната телевизия, остават два големи пожара – Белица-Бисер-Любимец и Изворово-Йерусалимово-Доситеево. Очаква се ветровит и горещ ден и ситуацията ще е тежка, коментира комисар Вълчев. Земеделските стопани помагат на пожарникарите с техника.

По думите на областния управител на Хасково Минко Ангелов, снощи след 21.00 часа е повикана техника от мини „Марица – Изток“, която се включи сутринта в гасенето на пожарите. Няма опасност за населението, както и засегнати имоти.

По данни на кмета на Любимец Анастас Анастасов пожарът във Вълче поле е причинен от жена, която е чистила огнище и е изхвърлила горещи въглени. Силният вятър е разпалил бързо огъня. Повредени са две къщи и три-четири селскостопански постройки, в които не живеят хора. Нещата са овладени, опасност за хората в селото няма, уверява Анастасов.

По информация на БНР все още не е овладян и пожарът край панагюрското село Елшица. До късно снощи хеликоптер на авиобаза „Крумово“ е обливал с вода огнищата, разпалени от силния вятър.

Над 70 пожарникари, горски служители и доброволци са дежурили на място през цялата нощ.

Тази сутрин се очаква в гасенето да се включи отново военен хеликоптер.

По-сериозно е положението във северния фронт на пожара, където има няколко активни огнища. Силният вятър затрудни работата на пожарникарите, които заедно с доброволци от цялата страна трето денонощие се борят с огнената стихия.

Очаква се днес пожарът да бъде потушен.

Припомняме, че заради огнената стихия в община Панагюрище беше е обявено частично бедствено положение. Вчера пожар във вилна зона „Росенец“ край Бургас взе жертва, а друг изпепели няколко къщи в старозагорското село Пъстрово.

Малко по-късно от Министерството на отбраната съобщиха, че военнослужещи и техника от Военновъздушните сили и Сухопътните войски продължават да оказват помощ при гасенето на пожарите в различни области на страната. Трети ден хеликоптер Ми-17 от 24-а авиобаза – Крумово ще участва в гасенето на големия горски пожар в землището на селата Елшица и Левски, Община Панагюрище, Област Пазарджик.

Модул от 20 военнослужещи с пет автомобила от 38-ми механизиран батальон от състава на Втора Тунджанска бригада – Стара Загора от състава на Сухопътните войски подпомагат действията на пожарникарите за гасене на огъня в землището на старозагорското село Пъстрово. Ръководител на формированието е капитан Герасим Златинов. Военнослужещите действат на основание искане на областния управител на област Стара Загора и по заповед на командира на Сухопътните войски.

Според БНТ огънят там е локализиран, като борбата с огнената стихия продължава по западните склонове около селото в посока Чирпан и се очаква днес тя да бъде овладяна около обед или най-късно следобед. Огънят е ограничен на площ от около 4 километра в горски масиви. В момента пожарникарите потушават няколко активни малки огнища.

В Област Хасково заради пожарите е обявено бедствено положение в общините Харманли, Любимец и Свиленград. Там също се очаква военен хеликоптер и военнослужещи от Сухопътните войски да се включат в гасенето.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Тимур Халилов: ДПС ще търси оползотворяване на втория мандат

Среща Доган - Пеевски няма да има, това е манипулация, добави депутатът от ДПС

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лейбъристите печелят убедително вота във Великобритания, според exit poll

Лейбъристите са готови да спечелят съкрушително проведените в четвъртък...

Лека кола и тир се удариха челно на пътя Лом – Козлодуй

Лек автомобил и тир се удариха челно край монтанското...

Теч на отровен газ на летището в Куала Лумпур изпрати 20 души в болница

Около 20 души на международното летище в Куала Лумпур,...

„Национален сбор“ води на изборите във Франция, според exit poll

Крайнодясната партия "Национален сбор" (НС) на Марин льо Пен...

Оранжев код за бури, градушки и мълнии в Северозападна България

За днес НИМХ издаде оранжев код за бури, градушки...

Шефът на ЦРУ отново лети до Катар

Ще договаря сделката за Газа

Катастрофа на АМ „Марица“ взе две жертви

Двама души загинаха при катастрофа на АМ "Марица", съобщи...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg