https://www.gerb.bg/bg

Тайван готви удължаване на задължителната военна служба

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Тайван обмисля удължаване на задължителната военна служба, чиято продължителност в момента е четири месеца. Това стана ясно от думите на министъра на отбраната Чиу Куо-ченг, цитиран от „Ройтерс“.

Ходът идва на фона на войната в Украйна, която поднови дискусията за това как най-добре да се отговори на военния натиск от страна на Китай.

Тайван постепенно преминава от наборна към професионална армия, доминирана от доброволци, но нарастващата увереност на Китай към острова, който претендира за своя територия, както и руската инвазия в Украйна предизвикаха дебат за това как да се засили отбраната.

Пред парламента Чиу поясни, че предложението за удължаване на военната служба все още се разглежда, като със сигурност ще има план, представен тази година.

Той поясни, че промените няма да влязат в сила до една година, след като са били предложени.

Предишните правителства на управляващата Демократическа прогресивна партия и основната опозиционна Гоминдан съкратиха задължителната служба за мъжете от повече от две години на сегашните четири месеца, за да удовлетворят по-младите избиратели и предвид понижаващото се напрежение между Тайпе и Пекин.

Китай обаче засили военните си дейности близо до острова през последните две години, опитвайки се да го притисне да приеме претенциите му за суверенитет.

От администрацията на президента на Тайван поясниха, че обучението трябва да бъде реформирано, така че тези, които преминават военна служба, да могат ефективно да отговорят на нуждите на съвременната война и да укрепят концепцията на въоръжените сили за „асиметрична война“.

Президентът Цай Инуън наблюдава широка програма за модернизация, подкрепяща идеята за „асиметрична война“, за да направи силите на острова по-мобилни и по-трудни за атакуване.

Въпреки че армията на Тайван е по-малочислена от тази на Китай, стратезите се надяват, че по-доброто обучение може да й даде предимство в евентуален конфликт. Правителството работи и по програма за реформиране на обучението на резервисти.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Даниел Митов: Митология е, че ДПС командва ГЕРБ

ГЕРБ се опитали да бъдат възрастният човек в стаята

Ахмед Доган откликна на призива на депутатите си

Почетният председател на ДПС Ахмед Доган се среща с...

Зеленски: Засилваме своята ПВО мощ

Във вечерното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски благодари...

Столтенберг: Путин не иска преговори, а нови украински територии

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли в петък призивите...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Делян Пеевски след взрива в Турция: От ДПС сме готови да съдействаме

Председателят на ДПС изказва искрените си съболезнования

Беларус ще се защитава с всички средства от провокации във въздушното пространство

Беларус разположи допълнителни сили за противовъздушна отбрана (ПВО) на...

САЩ: Северна Корея не е изпратила войски в Украйна

Пхенян помага на Москва със снаряди и патрони

Хиляди палестинци бягат от домовете си, докато Израел бомбардира Южна Газа

Осем палестинци бяха убити и десетки ранени, след като...

Виктор Орбан пристигна в Киев

Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна в Киев във вторник...

Проповедникът, ръководил смъртоносното религиозно събитие в Индия, отрича вината си

Проповедникът, който ръководи пренаселено религиозно събиране в Индия, на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg