https://www.gerb.bg/bg

Започва подготовка за въвеждането на електронна идентификация

Техническата спецификация за изграждане на мобилна електронна идентификация и електронно подписване – BGID, разработена от Министерство на електронното управление е публикувана за обществено обсъждане на Портала за обществени консултации. Отчитайки важността на процеса по електронна идентификация за цялостното развитие на електронното управление в България, техническата спецификация се публикува за обществена консултация, за да се съберат препоръки и експерни мненията, и предложенията от всички заинтересовани страни преди обявяването на обществената поръчка, съобщават от министерството.

Електронната идентификация е изключително важна система и смятам, че е редно да я поставим на широко обществено обсъждане, и да дадем пример за прозрачност, нещо което обещах в самото начало. Надявам се, че професионалната общност ще се включи конструктивно и ще даде своите препоръки за подобряване на спецификацията и на самата система„, коментира министър Божидар Божанов.

Целта е да бъде създадено мобилно приложение, с което да се извършва идентификация за ползване на електронни услуги, а във времето, електронните подписи да бъдат заместени с електронна идентификация. „Ще разчитаме на експертите и тяхната обратна връзка, за да вземем специфични технологични решения. Ще продължим да държим на прозрачността на етапа на изпълнение, включително придържайки се към изискването за отворен код на разработката„, допълва Божанов.

Това е само първата стъпка към изграждането на електронната идентификация. Успоредно с това, ще се подготвят и необходимите нормативни изменения, за да може системата да функционира в съответствие със закона. Планира се да бъдат пилотно надградени и системите на НАП, НОИ, МВР, както и Портала за електронни услуги на Министерството на електронното управление, така че да има избор от услуги, които да бъдат използвани с новото средство за идентификация и подписване.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Болсонару е обвинен за недекларирани подаръци в Бразилия

Федералната полиция на Бразилия повдигна обвинения в четвъртък на...

Великобритания се събужда с нова власт и нови победители

Действащият министър-председател Риши Сунак призна победата на Лейбъристите на...

КНДР видя зад военни учения „азиатско НАТО“

Северна Корея осъди в неделя съвместните военни учения на...

Рамадан Аталай се чувства изключен „по заслуги“

Изключеният от ПГ на ДПС дългогодишен депутат Рамадан Аталай...

Радев: Процесите, които текат в РСМ я отдалечават от европейската интеграция

Тези процеси, които се случват в РСМ отдалечават страната...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg