https://www.gerb.bg/bg

Въглищните централи да работят сезонно, обмисля Сандов

Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.eu / Emrah Doğru

265 млн. лв. от старата програма ОПОС няма да могат да бъдат усвоени. Такива прогнози отправи министърът на околната среда и водите Борислав Сандов, представена по време на пленер „Възможни решения на енергийните проблеми и преодоляване на климатичните предизвикателства„.

В понеделник той ще замине за Брюксел, където ще обсъди новата програма „Околна среда“. В нея са предвидени над 800 млн. лв. за мерки за въздуха – разширяване на програмата за смяна на отоплителните уреди, както и стимули при закупуване на електромобили.

Според ЕК 660 млн. от тях не са допустими, защото новата програма трябва да е основно насочена към решения, базирани на природата, или подходи, които решават няколко въпроса. Затова министерството смята в програмата за смяна на уредите да включи и инсталация на ВЕИ, най-вече фотоволтаични инсталации на покривите на домакинствата.

Според него, най-логично би било България да използва електроенергия, произведена от въглищните централи само през зимата, когато е пиковото потребление на енергия, и това е вариант, който той ще предложим на Европейската комисия.

В рамките на семинара Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт, коментира измеренията на националната енергийна политика. Невъзможно е да се концентрираме само върху България, тъй като енергийните политики имат международни измерения.

Според него е нужно да се наблегне на децентрализацията. Един от основните проблеми е свързан с фокуса върху природния газ.

Едва ли не, хайде да затваряме ТЕЦ-овете. Да, ама когато фокусът е само върху това, ние рискуваме, защото всички искат газ. Азия и САЩ, например, разчитат на него. Затова и ние трябва да имаме алтернатива.

Цените на енергийните ресурси се увеличават в глобален план, което означава, че ще се увеличат и у нас – това е неизбежно. Няма как цената да е по-ниска от това, което е, и ние ще трябва я платим. Важна е каква е рамката и стимулите, и съответно да има единодушно мнение. Според него трябва да има баланс.

Бившият служебен министър на околната среда и водите Юлиан Попов постави акцент върху забавянето при провеждането на климатични политики в България. Не са изключени и фалити заради което.

Един закон за намаляване на емисиите, дава предвидимост за инвеститорите. Изключително важно е за инвеститорите, които могат да дойдат в България, да има предвидима среда. Например, ако дадем точна дата кога ще излезем от въглищната индустрия. Той даде пример с Великобритания, като каза че тя върви пред ЕС и това е в резултата на ясното законодателство. Попов коментира още, че парите от Плана за възстановяване и устойчивост могат да се използват за изграждането на нова енергетика в България, тъй като голяма част от тях трябва да бъдат използвани към нисковъглеродния преход.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

ДАЗД се самосезира заради родители, дишали райски газ пред бебето си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се самосезира...

Путин: Прекратяване на огъня в Украйна е невъзможно без ясни и необратими договорености

Руският президент Владимир Путин заяви, че всяко прекратяване на...

Трима шведски граждани осъдени на смърт в Ирак

Трима шведски граждани са осъдени на смърт в Ирак...

В Гърция арестуваха седем души за палежи срещу израелски хотел и синагога в Атина

Антитерористичната полиция на Гърция арестува седем души във връзка...

Катастрофа на АМ „Марица“ взе две жертви

Двама души загинаха при катастрофа на АМ "Марица", съобщи...

Хасан Азис излезе в подкрепа на Ахмед Доган

Знаково лице на ДПС Хасан Азис също излезе в...

Съдът касира вота за общински съветници в Пазарджик

Административният съд в Пазарджик касира вота за общински съветници...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ДАЗД се самосезира заради родители, дишали райски газ пред бебето си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) се самосезира...

Украйна отново атакува Крим

Не се разкриват допълнителни подробности

Газа тъне в стотици хиляди тонове боклук, плъзват зарази

Могили от боклук, гниещи в жегата, се трупат близо...

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

Още един депутат от ДПС се отрече от вчерашния си вот

Още един депутат от ДПС се обяви против вота...

Съдът касира вота за общински съветници в Пазарджик

Административният съд в Пазарджик касира вота за общински съветници...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg