https://www.gerb.bg/bg

САЩ няма да обсъждат европейската сигурност с Русия без европейците

Уенди Шърман, снимка: архив ЕПА/News24sofia.eu

САЩ няма да обсъждат с Русия сигурността на Европа без участието на европейските си съюзници и партньори. Това заяви заместник-държавният секретар Уенди Шърман на срещата си тази вечер с руския заместник-министър на външните работи Сергей Рябков, която се проведе в Женева, съобщи „Дойче веле“.

През настъпващата седмица предстои дипломатически маратон от преговори между Вашингтон и Москва, чиято цел е деескалацията на напрежението по границата между Русия и Украйна, предизвикано от струването на повече от 100 хиляди руски военни.

Рябков оцени предварителните разговори в неделната вечер като трудни, но делови.

„Разговорът беше труден, няма как да е лесен. По принцип беше делови. Мисля, че утре няма да губим време напразно.“ – коментира Рябков пред журналисти след деловата вечеря.

От своя страна говорителят на Държавния департамент Нед Прайс заяви, че при разговорите тази вечер Уенди Шърман е подчертала, че САЩ са категорични в отстояването на „международните принципи за суверенитета, териториалната цялост и свободата на суверенните държави да избират своите съюзи“. Тя е изразила тази позиция в контекста на разговорите за стремежа на Украйна към членство в НАТО.

Същевременно Шърман е потвърдила, че Съединените щати биха приветствали постигането на реален напредък в диалога с Русия по дипломатически път.

„САЩ са готови да обсъдят на срещата с Русия по стратегическата стабилност някои двустранни въпроси, но няма да говорят за сигурността в Европа без участието на самите европейци“, се казва в изявлението на Държавния департамент.

Предварителните разговори между двете делегации, водени от Шърман от американска страна и Рябков от руска, продължиха два часа.

Преговорите между двете страни се разглеждат като първа стъпка към възобновяване на диалога, който беше силно затруднен от разполагането на руски войски по границата с Украйна и ултимативните искания на Москва да определя поведението на съседните страни в ущърб на суверенните им права.

Правителството на руския президент Владимир Путин представи списък с искания, с който поиска и гаранции, че НАТО няма да се разширява на изток с държави, които преди са били в състава на Съветския съюз, като Украйна или Грузия. Москва настоява също в източноевропейските страни, които са били част от бившата съветска сфера на влияние, да няма войски на САЩ и страните от Западна Европа. Кремъл предяви и претенции за разполагането на ракети в тези страни.

Пред агенция ТАСС Рябков заявява, че НАТО трябва да се върне в границите от 1997 г.

Претенциите на Кремъл бяха отхвърлени както от САЩ, така и от НАТО, и от Европейския съюз. Междувременно ЕС настоя да участва в разговорите между САЩ и Русия за европейската сигурност.

На въпрос на журналисти дали Русия е готова на компромис, той отговори, че „американците трябва да са готови на компромис“.

Белият дом обаче отправи категоричен сигнал, че няма да има Ялта 2 и подялба на Европа на сфери на влияние.

Държавният секретар Антъни Блинкън заяви, че не очаква реален напредък от преговорите с Москва.

Двустранни преговори са предвидени на 10 януари в Женева, на 12 януари предстои заседание на Съвета НАТО-Русия в Брюксел, а на 14 януари са насрочени консултации във Виена на срещата на Постоянния съвет на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

„Национален сбор“ води на изборите във Франция, според exit poll

Крайнодясната партия "Национален сбор" (НС) на Марин льо Пен...

САЩ, НАТО и геополитическите стратегии

САЩ, НАТО и геополитическите стратегии - въпроси и отговори...

Йенс Столтенберг, НАТО: Путин не иска преговори, а нови украински територии

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли в петък призивите...

Рила, Кочериново и Бобошево удължават частичното бедствено положение

Удължават частичното бедствено положение за общините Рила, Кочериново и...

Четирима са пострадали при катастрофа край Разград

Четирима душа са се озовали в болница след катастрофа...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg