https://www.gerb.bg/bg

Пациенти информират за събирани огромни суми от български и украински нуждаещи се

Събирани са огромни суми от български и украински пациенти и не са направени трансплантациите. Това предполага опит с организирането на лечение по линията Украйна-България-Израел.

За това пишат от Пациентски организации „Заедно с теб“. При тях има сигнали за заведени дела от български граждани с онкологични заболявания. Според пациентската организация хората били подведени от Мишел Леви, изпълняващ маркетинг мениджър в болница „Лозенец“ за трансплантации на стволови клетки в Израел.

Защо така удобно се закри Изпълнителната агенция по трансплантация и се преобразува в дирекция? Агенцията работеше активно с пациентските организации на трансплантирани и нуждаещи се от трансплантации, и това осигуряваше прозрачност, но явно е пречело„, пишат от организацията.

Те се питат защо се позволява пререждане на нуждаещи се и защо държавата не осигури справедливост и прозрачност при избора на реципиенти. Липсата на контрол от страна на държавата доведе до огорчението както на пациенти, така и на почтени лекари.

От Пациентски организации „Заедно с теб“ остро осъждат бездействието на държавата, позволило незаконните трансплантации, както и пререждането на чакащите. Това се казва в позиция на организацията след данните, представени от служебния здравен министър Стойчо Кацаров за разкрития в бившата правителствена болница „Лозенец“.

Те разкриват, че през годините са получавали сигнали за нередности, но както Министерство на здравеопазването, така и службите не са се задействали. „Всички знаеха всичко и въпреки това мълчаха“, пишат от организацията.

Ние сме притеснени дали в една голяма университетска болница, субсидирана от държавата, е организиран международен канал за търговия с органи, докато България е на едно от последните места по трансплантации в ЕС и нуждаещите се наши пациенти се борят често безуспешно за живота си„.

Припомняме, че вчера стана ясно, че разследващите органи и Министерството на здравеопазването са знаели, че у нас се извършват незаконни трансплантации. Сигнал е подаден до ДАНС още през май 2020 г. след писмо от МВР за издаден лилав бюлетин от Интерпол, съдържащ данни за трафик на органи чрез фалшифицирани документи и неверни роднински връзки.

Медицинският надзор започва проверка и констатира, че за 2019 гв страната ни са извършени 4 бъбречни трансплантации на чуждестранни граждани. От Надзора искат справка от посолствата на държавите, от които са донорите и реципиентите, но бившият директор на „Медицинския надзор“ Росен Иванов обясни, че не е знаел за коя болница конкретно са сигналите.

Също така преди два месеца, отново от Медицински надзор сигнализира и ГДБОП за две подготвяне бъбречни трансплантации на израелски граждани в болница „Лозенец“. От Израел обаче изпращат официално писмо, че донорите и реципиентите нямат роднинска връзка.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Тимур Халилов: ДПС ще търси оползотворяване на втория мандат

Среща Доган - Пеевски няма да има, това е манипулация, добави депутатът от ДПС

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Спасители предотвратиха масово давене на осем души на Черноморието

Зачестяват инцидентите по Черноморието. През почивните дни бурното море у...

Събарят незаконни постройки в Стара Загора

Събарят незаконни постройки в Стара Загора. Заместник-кметът на областния град...

Евтим Милошев: Водата по морето е с отлично качество

Туризмът е лицето на нашата стана. Това заяви пред...

Путин: Прекратяване на огъня в Украйна е невъзможно без ясни и необратими договорености

Руският президент Владимир Путин заяви, че всяко прекратяване на...

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

Повдигнаха обвинение на участник в схема за телефонни измами

Районна прокуратура-Пловдив привлече към наказателна отговорност 63-годишен мъж. На И.Д....

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg