https://www.gerb.bg/bg

България е с най-малко медицински сестри и акушерки в Европейския съюз

България е страната в Европейския съюз с най-малко медицински сестри и акушерки. Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат за 2019 г., разпространени в разгара на пандемията с коронавируса, която поставя на изпитание медиците по цял свят.

През 2019 г. в ЕС има общо 4.5 милиона заети медицински сестри и акушерки. В сравнение с 2012 г. броят им се увеличава с половин милион, а Евростат уточнява, че тенденцията в последните години е за непрестанен ръст.

Средно за ЕС делът на медицинските сестри и акушерките в общата работна сила е 2.2%. България, която от години изпитва хроничен недостиг на тези медицински кадри, е далеч под средните стойности с най-ниския регистриран дял – 1.1%. Общият им брой в края на миналата година е 36 780 души.

В периода от 2011 до 2019 г. България отбелязва спад в дела на заетите медицински сестри и акушерки с 0.3 процентни пункта.

В 11 от 27-те държави членки делът на тези медицински специалисти е нисък – 1.5% или по-малко. След България в дъното са още Латвия и Люксембург с по 1.2% медицински сестри и акушерки, Естония, Кипър и Унгария с по 1.3%, Гърция и Полша с по 1.4% и Испания, Португалия и Румъния с по 1.5%.

С най-висок дял се откроява Германия, където 3.4% от заетите са медицински сестри и акушерки. Следват Финландия с 3%, Белгия с 2.9% и Ирландия с 2.8%. В абсолютни стойности Германия има близо 1 458 000 медицински сестри и акушерки през 2019 г., което е една трета (33%) от всички в ЕС. Във Франция работят около 656 хил. медицински сестри и акушерки, или 15% от всички в ЕС, а в Италия – около 411 хиляди (9% от ЕС).

България е с най-малко медицински сестри и акушерки в Европейския съюз

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж преби 22-годишна жена с дървен прът в Бургас

При обход полицията чува викове и счупване на стъкло

Руснак е осъден на 25 години за палеж на наборна служба

Съд в Сибир осъди местен жител на 25 години...

Терзиев и Бонев с план как да възстановят лифтовете на Витоша

След ГЕРБ, днес пресконференция по темата с лифтовете на...

Рекет: Олимпийски бонус или Париж потъва в боклук

Нови проблеми пред френската столица

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg