https://www.gerb.bg/bg

Азербайджан предсрочно избира парламент на 1 септември

Снимка: freepik.com

Азербайджан отива на предсрочни парламентарни избори на 1 септември, съобщава „Ройтерс“.

Това стана ясно от указ на президента Илхам Алиев, публикуван днес. Изглежда малко вероятно широко очакваният ход да промени радикално състава на парламента.

Алиев, който е на власт от 2003 г., спечели предсрочни президентски избори през февруари, а неговата партия „Нов Азербайджан“, която държи 69 от общо 125 места в парламента, се очаква да спечели ново мнозинство в богатата на петрол страна, която беше ухажвана от Запада, Русия и Турция.

Депутатите от опозицията в парламента са лоялни към Алиев, но някои опоненти извън него твърдят, че са били преследвани, след като поредица от независими журналисти и политически активисти бяха арестувани преди тазгодишните президентски избори, които Алиев спечели с над 92% от гласовете.

Някои от задържаните са изправени пред обвинения за политически мотивирани престъпления, включително контрабанда. Властите твърдят, че арестите не са политически.

Алиев се похвали с успеха на септемврийската светкавична офанзива, при която Баку отвоюва бившия отцепнически регион Нагорни Карабах от неговите „нелегитимни лидери“ – етнически арменци.

Почти всички от над 100 000 етнически арменци в Нагорни Карабах избягаха и в момента Баку възстановява региона, като планира да го засели с азербайджанци.

Западни енергийни компании оперират в Азербайджан, който е член на „ОПЕК+“ между клуба на производителите на петрол от ОПЕК и други ключови износители като Русия за ограничаване на добива, за да се поддържат световните цени.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Белият дом: Джо Байдън ще е домакин на пресконференцията на НАТО

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи във вторник,...

Взрив на газова бутилка прати мъж в „Пирогов“

67-годишен мъж е с тежки наранявания след взрив на...

ЕКСКЛУЗИВНО И САМО В News24sofia.eu! Собственикът на клуб „illusion“ Пламен Кронев е арестуван в Пловдив, ето какво откриха спецченгетата (ПЪРВИ СНИМКИ/ВИДЕО)

При акцията на МВР в Пламен Димитров Кронев, са открити над 200 000 хиляди лева в брой, а в Веселин Димитров Илиев, са намерени 50 000 лв.

Местни структури на ДПС поискаха обяснение от Доган за „чистките“ в партията

Ахмед Доган след като гласува на президентски и парламентарни...

В Гърция Радев настоя да заработи газовия терминал Александруполис

Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през...

Съдът пусна от ареста длъжностните лица от МОН, обвинени за пране на пари

Софийският апелативен съд пусна от ареста Сали Табаков и...

Расте бройката на загиналите и ранените при ПТП мотористи

Расте бройката на загиналите и ранените при ПТП мотористи,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Камион се вряза в група поклонници в Нигерия и уби 14 души

Четиринадесет души са загинали, когато камион се е врязал...

Реформатор води на президентския вот в Иран

Масуд Пезешкиан е събрал 973 052 гласа до момента

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg