https://www.gerb.bg/bg

Израелски сили убиха трима палестинци при рейд на Западния бряг

Снимка: EPA/ATEF SAFADI

Израелски сили убиха трима палестинци и раниха поне 13 други при рейд в окупирания Западен бряг в град Дженин в четвъртък, съобщи палестинското Министерство на здравеопазването, цитирано от „Ройтерс“.

Палестинският Червен полумесец съобщи, че лекува поне шестима души с огнестрелни рани, четирима с рани от шрапнели и един човек, който е бил прегазен от военен джип. Организацията също така заяви, че екипите й са били подложени на стрелба, докато са евакуирали телата на загиналите.

Израелската армия заяви в съобщение, че нейните сили са влезли в престрелка с бойци по време на операция в Дженин. Армията съобщи, че е убила няколко бойци и е ранила други, включително тези, които са хвърляли експлозиви, без да уточнява броя им. Военен хеликоптер е ударил района, добавиха от армията, и един заподозрян е арестуван.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху, заяви, че въпреки че Израел е подложен на „сложно международно напрежение“, страната е решена да промени сигурността в района.

Израел е въвлечен в трудна битка на много фронтове. Бием се на юг, бием се на север, а също така и в Юдея и Самария,“ каза той, използвайки библейското наименование за Западния бряг.

Западният бряг е сред териториите, които Израел завзе по време на Близкоизточната война през 1967 година. Палестинците искат тази територия да бъде ядрото на бъдещата им независима държава и твърдят, че разширяването на израелските селища в района е пречка за постигането на тази цел.

От началото на войната в Газа през октомври миналата година, Западният бряг, където палестинците живеят под израелско военно управление и упражняват ограничено самоуправление, се превърна във вторичен фронт. Насилието там вече беше нараснало, като ООН съобщи за рекорден брой убити палестинци през 2023 година на фона на зачестили военни рейдове и нападения от заселници.

Според ООН, от 7 октомври насам повече от 500 палестинци и 12 израелци са загинали в Западния бряг.

Видео, споделено в социалните мрежи, което Reuters не можа незабавно да потвърди, изглежда показва хеликоптер, който стреля по бежанския лагер в Дженин, плътно населен урбанизиран район. Жителите на лагера и града съобщиха, че са чули изстрели.

Лагерът в Дженин е фокусна точка за рейдовете на израелската армия, която заявява, че провежда такива операции за арестуване на заподозрени и предотвратяване на атаки срещу израелци. При рейд през май, армията извърши въздушен удар по лагера, което е рядкост за Западния бряг.

Някои палестински групи твърдят, че се ангажират с въоръжена борба, за да се противопоставят на десетилетията на израелска военна окупация.

Според агенцията на ООН за палестинските бежанци (UNRWA), около 23,600 жители на лагера са регистрирани като бежанци – хора, които са били изгонени или избягали от домовете си по време на войната през 1948 година, когато е създаден Израел, или техните потомци.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Израелската армия уби седем палестинци на Западния бряг

Седем палестинци бяха убити при израелска военна операция в...

Лека кола и тир се удариха челно на пътя Лом – Козлодуй

Лек автомобил и тир се удариха челно край монтанското...

WSJ: НАТО се готви за нова роля в Украйна

Подкрепа срещу руската агресия

Висока активност в първия тур на изборите във Франция

59,4% от регистрираните избиратели са гласували към 17 часа...

Си Дзинпин и Путин затягат редиците в ШОС

Президентът на Китай Си Дзинпин заяви пред регионалния икономически...

Тъкър Карлсън анонсира интервю със Зеленски

Американският журналист Тъкър Карлсън анонсира в социалната мрежа X...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg