https://www.gerb.bg/bg

Казусите Нотариуса и Еврото – от Империята отвръща на удара до Завръщането на джедаите

Велислав Величков от „Правосъдие на всеки“, снимка: БГНЕС

Само външен орган или сила може да разреши скандала в съдебната система, по-точно – скандалът, който се развива в момента в прокуратурата, но дава податки, че не се ограничава само в нея, а е с дълбоки корени и в съдебната система.

Мнението споделят и Велислав Величков от „Правосъдие на всеки“, и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Двамата коментираха в студиото на „Нова телевизия“ вчерашната поредна стъпка в сюжета на казуса Нотариуса, с разпространеното от прокуратурата постановление на наблюдаващ прокурор.

И Величков, и Безлов тълкуват случая като поредния удар между една и друга група за оказване на влияние в съдебната система, тази на Нотариуса и тази около Пепи Еврото, дори беше наречен Империята отвръща на удара с име на епизод от сагатаМеждузвездни войни„.

Според Величков с разпространяването на прессъобщението вчера, а и с образуването на втора дисциплинарка срещу доскорошния ръководител на СРП Невена Зартова се прави опит да се заметат всички следи, които в хода на едно процесуално производство – досъдебно и след това съдебно, биха могли да водят до по-високо към върховете и до покровителите. Също така това е опит да се капсулира проблемът с овладяната съдебната система само на ниво прокуратура.

Това че е прекратено производство по случая с Еврото при Софийската районна прокуратура и е образувано такова срещу прокурора, който го е започнал, означава ясно, според Величков, че се прави опит за разпъване на „чадър“ над хората, свързани с Еврото, които са минавали през въпросния ресторант „Осемте джуджета“. И Величков, и Безлов настояха на това, че чадър върху Нотариуса и Еврото е имало и че по никакъв начин този чадър не може да е само прокурорски, само съдебен или само политически. Велислав Величков е убеден, че този чадър е институционален – т.е. той се простира в съдебната система, в изпълнителната власт, в законодателната власт, а факт за това е, че се появяват и имена на служители от всички системи, включително ГДБОП, НАП, СГП, СРС, а и политици.

МВР е покровителствало сложна престъпна дейност със тежки последици в съдебната система„, настоя Величков.

Тихомир Безлов също е убеден, че влиянието на групите на Нотариуса и Еврото не се разпростират само в прокуратурата и доказателство за това е фактът, който излиза и от гръцката афера, че става въпрос за милиони и милиарди интерес.

Става дума за милиони и няма как да се реши с ограничени средства, т.е. да остане на ниво прокуратура.“ Той подчерта, че следите ясно водят към специализираното правосъдие (което бе закрито преди година, бел.ред.), където се налагат най-тежките процесуални мерки и се разглеждат дела за крупни бизнеси.

Това е комплексна услуга, която предлага съдебна, изпълнителна, а и законодателна власт. В Във влиянието на групата е намесена и включително и четвъртата власт – ясно личи това в предоставяните флашки с поръчкови статии.

Дали сглобката не е стигала и до ВКС – беше въпрос зададен от Величков и Безлов.

И двамата коментатори са убедени, че казусът не може да се разреши на ниво прокуратурата и на ниво съдебната система, а трябва да се търси институционален вариант извън системата. Единият вариант е т.нар. ad hoc прокурор да започне разследване, той обаче трябва да бъде сезиран и това не може да стане от обикновен гражданин.

Това, което се случва, е сериозен сблъсък, започнал не само с Гешев. За да се случи нещо трябва да се търси решение извън Прокуратурата. Едната опция е това да бъде направено от специалния прокурор„, уточни Безлов.

Величков обясни, че вариант е временната парламентарна комисия за Нотариуса да разшири дейността си към „Осемте джуджета“ и да й бъдат разширени правомощията. Всички лица, чийто имена се появяват по двата случая, трябва да бъдат разпитани, по-точно изслушани в тази комисия.

Велислав Величков обаче остава песимист.

Аз не мисля, че тази парламентарна комисия желае да стигне до върховете и покровителите, но акцентът е в нея – ако тя не си свърши работата, нищо няма да бъде разплетено„, каза още той.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Повдигнаха обвинение на участник в схема за телефонни измами

Районна прокуратура-Пловдив привлече към наказателна отговорност 63-годишен мъж. На И.Д....

Товарният влак на ПП „Величие“ продължава – неясно накъде

Товарният влак на ПП "Величие" продължава "напред", макар и...

Рецидивист задигна диамантен пръстен от магазин в столичен мол

Рецидивист задигна на пръстен с диамант на стойност над...

Голям пожар гори край Бургас

Голям пожар гори край Бургас, съобщава Нова телевизия. Огън е тръгнал...

През 2023 година средната цена за наем на декар земеделска земя е 62 лв.

През 2023 година средната цена за наем/аренда на един...

Пожар обхвана района на Мъглиж

Голям пожар е избухнал в района на с. Ветрен,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg