https://www.gerb.bg/bg

Си Дзинпин: Тайван неизбежно ще се обедини с Китай

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

„Обединението“ на Китай с Тайван е неизбежно. Това заяви президентът Си Дзинпин в новогодишното си обръщение, съобщава „Ройтерс“.

Направи впечатление по-острият му тон спрямо миналата година. Остават по-малко от две седмици преди островът, спрямо който Китай има териториални претенции, да избере нов лидер.

Президентските и парламентарните избори на 13 януари се провеждат в момент на напрегнати отношения между Пекин и Тайпе. Китай засилва военния натиск, за да отстоява претенциите си за суверенитет над демократично управлявания остров.

Пекин смята Тайван за своя „свещена територия“ и никога не се е отказал от използването на сила, за да го постави под свой контрол, въпреки че Си не спомена военни заплахи в речта си, излъчена по държавната телевизия.

„Обединението на родината е историческа неизбежност“, заяви той. Официалният английски превод на неговите думи, публикуван от информационната агенция „Синхуа“, обаче използва по-опростен израз: „Китай със сигурност ще бъде обединен“.

„Сънародниците от двете страни на Тайванския проток трябва да бъдат обвързани от общо чувство за цел и да споделят славата на възраждането на китайската нация“, добави той. Официалният превод на английски гласи „всички китайци“, а не „сънародници“.

Миналата година Си заяви само, че хората от двете страни на протока са „членове на едно и също семейство“ и изрази надежда те да работят заедно, така че „съвместно да насърчават трайния просперитет на китайската нация“.

Китай отбеляза, че настоящият тайвански вицепрезидент Лай Чин-те, кандидатът за президент на управляващата Демократическа партия на Тайван и лидер в проучванията на общественото мнение, е опасен сепаратист.

Вчера китайската служба по въпросите на Тайван заяви, че Лай е „разкрил истинското си лице на упорит „работник за независимостта на Тайван“ и „разрушител на мира през Тайванския проток“.

От 2016 г. – когато президентът Цай Инуън встъпи в длъжност – ръководеното от Демократическата партия правителство на Тайван насърчава сепаратизма и е „престъпният мозък“ във възпрепятстването на обмена през протока и нанасянето на вреда на интересите на народа на Тайван, посочиха от китайската служба.

„Като водеща фигура в Демократическата партия и настоящ неин председател, Лай Чинг-те не може да избяга от отговорността си за това“.

Цай и Лай многократно са предлагали преговори с Китай, но те са били отхвърляни.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

На 18 септември съд в Ню Йорк обявява присъдата за Доналд Тръмп

Във вторник съдията от Върховния съд на Ню Йорк...

Белият дом: Джо Байдън ще е домакин на пресконференцията на НАТО

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи във вторник,...

Взрив на газова бутилка прати мъж в „Пирогов“

67-годишен мъж е с тежки наранявания след взрив на...

ЕКСКЛУЗИВНО И САМО В News24sofia.eu! Собственикът на клуб „illusion“ Пламен Кронев е арестуван в Пловдив, ето какво откриха спецченгетата (ПЪРВИ СНИМКИ/ВИДЕО)

При акцията на МВР в Пламен Димитров Кронев, са открити над 200 000 хиляди лева в брой, а в Веселин Димитров Илиев, са намерени 50 000 лв.

Местни структури на ДПС поискаха обяснение от Доган за „чистките“ в партията

Ахмед Доган след като гласува на президентски и парламентарни...

В Гърция Радев настоя да заработи газовия терминал Александруполис

Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Срив в системата блокира издаването на застраховки „Гражданска отговорност“

Срив в електронната система на Гаранционния фонд блокира работата...

Илияна Йотова: Уморихме се от договорки по манастири и от сглобки

Изключително нестабилна е ситуацията в страната, заяви преди връчването...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg