https://www.gerb.bg/bg

Броят на загиналите от внезапните наводнения в индийските Хималаи се покачи до 74

Снимка: архив EPA

Броят на загиналите след внезапните наводнения в индийските Хималаи днес се покачи до 74, като 101 души все още са в неизвестност, съобщава „Ройтерс“.

Миналата седмица след проливните дъждове в североизточния щат на Индия Сиким езерото Лонак преля и наводни околни речни долини, повреди язовир и причини разрушения в няколко села и град Рангпо, който се намира на около 50 км южно от столицата на щата Гангток.

Главният секретар на Сиким Виджай Бхушан Патак каза пред Ройтерс, че спасителите са открили 25 тела в щата. Освен това са открити телата на осем войници в съседния щат Западен Бенгал, който се намира надолу по течението. По думите му 101 души все още са в неизвестност. Според изявление на министерството на отбраната 14 военнослужещи са сред изчезналите.

Търсенето на оцелели беше затруднено от лошо време, повредените пътища и засегнатите линии за комуникация, а жителите на региона се опитват да разчистят тинята и отломките. Това е едно от най-лошите бедствия в индийските Хималаи от повече от 50 години. През октомври 1968 г. около 1000 души в щата са загинали при наводнения.

Парвин Шама, висшият областен служител на Джалпайгури в Западен Бенгал, каза, че 41 тела са открити в областта.

Сиким е с население от 650 000 души и се намира в планините между Непал, Бутан и Китай. В щата е паднал 101 мм дъжд през първите пет дни на октомври, което е повече от два пъти нормалното ниво.

Мукеш Кумар, 43-годишен работник, който е мигрирал в Рангпо, описва как той и съседите му са имали едва 10 минути да избягат, преди внезапното наводнение. „Ако не бяхме тръгнали още две минути, можеше да се удавим„, разказа той.

Жителите заявиха пред „Ройтерс“, че повечето хора, чиито жилища са били на приземния етаж, вероятно е нямало да оцелеят. 45-годишният Байджу Шарма, който ръководи бизнес с мебели, коментира, че къщата на негов съсед е била напълно затрупана.

Правителствени служители съобщиха, че около 2000 туристи, които са били в откъснатите райони на северен Сиким, са в безопасност. Държавните власти и армията са им предоставили храна и средства за комуникация, за да се свържат със семействата си.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

Мъж пострада леко след катастрофа на АМ „Тракия“

Мъж катастрофира на бензиностанция на автомагистрала "Тракия" малко след...

Израелски министър предупреди Иран след „заличаващ“ коментар

Израелският външен министър Израел Кац каза в събота, че...

Словакия вече разследва покушението срещу Фицо като терористична атака

Властите в Словакия преквалифицираха покушението срещу премиера Роберт Фицо...

Ватикана отлъчи епископ, поискал оставката на папата

Италианският архиепископ Карло Мария Вигано, яростен ултраконсервативен критик на...

Още един депутат от ДПС се отрече от вчерашния си вот

Още един депутат от ДПС се обяви против вота...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg