https://www.gerb.bg/bg

Иран подкрепя правото на палестинците за самоотбрана

Снимка: EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Иран подкрепя правото на палестинците на самоотбрана. Това заяви в неделя президентът на Иран Ебрахим Раиси, цитиран от АФП.

Той настоя, че Израел трябва да бъде държан отговорен за застрашаването на региона – ден, след като „Хамас“ нападна Израел.

Иран подкрепя законната защита на палестинската нация, каза Раиси, цитиран от държавната телевизия. Ционисткият режим (както традиционно Техеран нарича управляващите в Израел) и неговите поддръжници са отговорни за застрашаването на сигурността на нациите в региона и трябва да бъдат държани отговорни по този въпрос.“

Той призова мюсюлманските правителства да „подкрепят палестинската нация„, като същевременно похвали усилията за „съпротивана групировките „Хамас“ и „Ислямски джихад“ и в други страни, сред които Сирия, Ливан и Ирак.

Раиси е разговарял по-рано с лидерите на „Хамас“ и „Ислямски джихад“ Зияд ал-Нахалах и Исмаил Хания, съобщиха официални медии.

Припомня се, че Ислямската република беше домакин на разговори с лидерите през юни. По това време Раиси каза, че Израел се стреми да нормализира връзките си с повече арабски и мюсюлмански страни, за да обезсърчи младите палестинци да се стремят да освободят окупираните територии“, според президентството.

Припомняме, че Израел подозира Иран за атаката.

Това е война, ние сме нападнати, коментира по-рано Наама Леви, заместник-ръководител на Мисията на Израел в България. Светът трябва да се събуди и трябва да осъзнае, че сме изправени пред терористи, които искат да избиват евреи и израелци, допълни тя. Иран е злото, което се опитва да унищожи Израел, заподозря Леви. Иран определено е зад това нападение, но Израел ще победи, смята дипломатът.

Още в събота Иран бе сред страните, приветствали „Хамас“. Стотици се събраха в големите градове на Иран, включително на площад „Палестина“ в столицата Техеран, носейки палестинското знаме.

Кабинетът по сигурността на Израел в неделя официално обяви състояние на война.

Войната „беше наложена на Държавата Израел в убийствено терористично нападение от ивицата Газа“ в събота, се казва в изявлението на правителството.

Премиерът Бенямин Нетаняху обеща, че страната ще „отмъсти мощно“ за атаката на палестински екстремисти.

Повече от 1000 души са загинали, над 100 души са били отвлечени, а повече от 2000 са ранени.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Заради пожар е ограничено движението по АМ „Хемус“ към Варна

Заради пожар е ограничено движението по АМ "Хемус" - в...

Кремъл обвини администрацията на Байдън, че е създала атмосферата за атаката над Тръмп

Кремъл не вярва, че администрацията на президента Джо Байдън...

Четирима ранени, след като кола се вряза в автобусна спирка в Израел

Четирима души са ранени, след като кола се вряза...

„Хамас“ няма да се оттегли от преговорите с Израел въпреки смъртоносните атаки в Газа

Ислямската групировка Хамас няма да се оттегли от преговорите...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Украйна конфискува кораб в Черно море, арестува капитана за износ на „ограбено“ зърно

Украйна залови чуждестранен товарен кораб в Черно море край...

Комисията за „Исторически парк“ не притеснява Ивелин Михайлов

Идеологът на партия "Величие" Ивелин Михайлов не се притеснява...

Военен шеф в „Хамас“ е мишена за Израел

Мохамед Дейф е известен с късмета си да оцелява

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg