https://www.gerb.bg/bg

Светият синод се надява Руската църква да бъде отворена

Снимка: БГНЕС

След няколко часово заседание по проблема с катинара на Руската църква, Светият синод излезе с решение, което бе прочетено от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, който е и говорител на Синода.

Светият синод подкрепя напълно писмото и действията на Българския патриарх в качеството му на Софийски митрополит по отношение на храма-подворие „Св. Николай Мирликойски Чудотворец“ в София. Подкрепя и изпращането на писмото до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил.

Светият Синод изразява надежда – храмът да бъде отворен в най-скоро време, се казва в решението, но следващото твърдение е, че „това не е от компетенциите и правомощията на БПЦ-БП„.

В решението няма и отговор и на въпроса чий е храмът „Св. Николай Мириклийски Чудотворец“, като бе посочено от Киприан, че това не е в компетенциите на синода.

Днес Светият синод е възложил и на канонично-правната комисия да проучи и анализира уставите за фукциониране на Подворията в София и Москва, след което и ще се произнесе.

Против горното решение с особено мнение е гласувал Видинският митрополит Даниил.

Казусът с Руската църква се отвори, след като от ДАНС експулсираха трима руски духовници за извършване на шпионска или политическа дейност в полза на чужда държава у нас. Тогава се оказа, че руското посолство у нас държи ключовете на храма и сложи катинар на вратата му. Посланик Елеонора Митрофанова заяви, че съдбата на храма ще бъде решена в Москва и той остава затворен, тъй като няма повече свещеници. Паралелно с това български духовници съобщиха, че в продължение на години са били постепенно изтикани от функциите си в храма. Светските власти изказаха също само предположения по статута и начина на стопанисване на църквата, като само от Министерство на правосъдието заявиха, че собствеността трябва да се изследва по-задълбочено. Това бе отговор на показания от страна на руското посолство констативен нотариален акт. Междувременно между България и Русия се повиши дипломатическото напрежение, като и посланикът ни в Москва Атанас Кръстин бе извикан в руското МВнР, където му е бил заявен решителен протест под формата на недипломатична заплаха, че тази „антируска провокация на българските власти ще се върне с неприятни последствия за София“.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Новото нидерландско правителство положи клетва

Новото дясно правителство на Нидерландия създадено от коалиция, предвождана...

Хасан Азис излезе в подкрепа на Ахмед Доган

Знаково лице на ДПС Хасан Азис също излезе в...

Запрянов успокои: Няма да изпращаме жива сила на фронта в Украйна

Изпращане на въоръжени или невъоръжени български военнослужещи в Украйна...

Повдигнаха обвинение на участник в схема за телефонни измами

Районна прокуратура-Пловдив привлече към наказателна отговорност 63-годишен мъж. На И.Д....

С четири оръжия е стреляно в „Модерно предградие“, задържаните са трима

В близост до местопрестъплението е захвърлен незаконен пистолет - газов, но преправен на боен, съобщи Калин Георгиев

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg