https://www.gerb.bg/bg

МОСВ се включва в антикризисните действия в Царево

Снимка: БГНЕС

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) информира, че е активирало своите структури за справяне с последиците от наводненията в Царево и околността, предизвикани от силните дъждове на 5 и 6 септември.

МОСВ участва в следните дейности:

Басейнова дирекция „Черноморски район“ (БДЧР) следи за състоянието на река Велека и други водни течения, както и за общинските микроязовири в района. БДЧР ще извърши проверка на канализацията и пречиствателната станция на Царево, които са повредени от наводнението.

Заместник-министър Петър Димитров и директорът на БДЧР Явор Димитров направиха обход на мястото на пораженията в Царево, заедно с други представители на институциите. 

След успокояване на обстановката, БДЧР ще извърши мониторинг на питейните водоизточници и пробонабирания от морски и речни води за оценка на състоянието им. Ще бъде проверено качеството на водата и риска от замърсяване.

Министър Юлиян Попов каза за Нова телевизия, че климатичните промени означават по-висок риск от екстремни явления, като по-сериозни и по-чести валежи. Той подчерта необходимостта от повече финансиране на научните изследвания и усъвършенстване на моделите за управление на риска от наводнения в територии като Царево.

Д-р Анастасия Стойчева от Национален институт по метеорология и хидрология заяви, че експертите от метеорологичните служби трябва да имат основна роля при подготвянето на плановете за управление на рискове от наводнения. Тя посочи, че Югоизточна България се отличава с екстремни валежи, като този в Ахтопол през 1994 година, който достигна 463 литра на квадратен метър. Тя подчерта още, че в района държовете са много по-чести, отколкото в останалата част от страната и добави, че само от департамент „Метеорология“ разполагат с необходимата информация за подготването на плановете.

Доц. д-р Николай Вълчев и гл. ас. д-р Радослава Бекова от Институт по океанология към БАН изготвиха краткосрочна прогноза за разпространението на отпадъци и различни потенциални замърсители, транспортирани от речните води в Черно море след наводненията. Според прогнозата, част от внесените отпадъци и замърсители ще се отложат по морското дъно, а друга част – по морската повърхност и плажни ивици в дадените райони.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ватикана отлъчи епископ, поискал оставката на папата

Италианският архиепископ Карло Мария Вигано, яростен ултраконсервативен критик на...

Пожар спря влаковете между Стара Загора и Казанлък (СНИМКИ)

Гори широколистна гора и ниска растителност

Служебният кабинет с равносметка за свършената работа

Служебното правителство с министър-председател Димитър Главчев представи отчет за...

Пхенян изстреля нова тактическа ракета

Напрежение на Корейския полуостров

Асфалтираха 200-годишен чинар в Белащица

Асфалтираха 200-годишен чинар в пловдивското село Белащица, съобщава bTV. Тъй...

В Гърция Радев настоя да заработи газовия терминал Александруполис

Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg