https://www.gerb.bg/bg

Румен Радев към учени от БАН: Няма място за малки мечти

Румен Радев, снимка: Информационна агенция News24sofia.eu

Учените са хората, с чиято помощ можем да тръгнем по правилния път.

Това заяви президентът Румен Радев пред учени от БАН.

Той им благодари за помощта в началото на пандемията. Именно те са дали надежда на лекарите, че заразата може да бъде контролирана. Президентът сподели, че е горд като българин, след като е видял как се развива наука на световно ниво.

Снимка: БГНЕС

Кризата показа, че трябва да имаме учени на високо ниво, изтъкна държавният глава. Разгадаването на тайните на най-малките частици води до разгадаване на тайните на големия свят. Няма място за малки мечти, заяви Радев.

Който владее нанотехнологиите, владее все повече и големия свят, убеден е той и настоя за дебат на къде да върви българската наука. Огромният проблем пред нас остават онкологичните заболявания, притеснен е още президентът, който е убеден, че правилният път включва и превенцията на тези заболявания.

Изображение 498279
Снимка: БГНЕС

В Зеления пакт той вижда много възможности за българската наука. Тази сделка не е само енергетика, подчерта държавният глава. Той е доволен от човешкия потенциал, с който разполага академията, а с обединяване на научния потенциал могат да се решават проблемите.

Президентът Румен Радев се запозна с дейността на няколко института на БАН. Как се правят геномни и протеомни анализи на сърдечно-съдовите заболявания, как нанотехнологиите помагат в лечението на остеопорозата, новостите при лечение на аутизъм, Алцхаймер и други заболявания бяха демонстрирани пред държавния глава.

Стабилността на генома е друга важна част от дейността на института по молекулярна биология. У нас учените работят по най-новите технологии по „поправка на ДНК-то“. Учените изследват как стресът влияе на репликацията на ДНК. В института се работи и по биология на стареенето. Доказано е, че бактериите стареят и те не са безсмъртни.

Учените от БАН се оплакаха пред държавния глава, че в последните 25 години държавата е показала, че науката не трябва да се развива. Пандемията обаче е дала тласък на работата на института по молекулярна биология, които отчитат приноса си в PCR тестовете.

Представителите на българската наука изпитаха държавния глава знае ли колко е средната възраст в Института по молекулярна биология. Радев предположи, че е 50 години. Отговорът се оказа грешен. 34 години е средната възраст на учените в института. Президентът се запозна с разработките в сферата на инфекциозната микробиология на института по микробиология. Изследват се качествата на родното кисело мляко, защото, както се похвалиха учените, бизнесмените в Шанхай започват деня си с българско кисело мляко от Момчиловци.

Институтът по биофизика и биомедицинско инженерство акцентира работата си в диагностика, профилактика и лечение на обществено значими заболявания. Институтът си сътрудничи с най-големите болници у нас. Компютърно-подпомогнат лекарствен дизайн е само едно от звената в дейността на института. Институтът работи и по тераностика и персонализирана наномедицина.интериорен дизайн

Учените са разработили апарат за електрохимиотерапия на тумори. Разработена е система за контрол на качеството на сърдечния масаж при реанимация. Институтът по експериментална морфология, патология и антропология изследва патогенезата на обществено значими заболявания, изучават се биомаркери за онкологични заболявания, биоимаркери при инфертелитет при метаболитни нарушения. Ново направление в работата на института е виртуалната антропология.

Изображение 498274
Снимка: БГНЕС
spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пхенян изстреля нова тактическа ракета

Напрежение на Корейския полуостров

Кола се преобърна в канавка в Шуменско, един е загинал

Един е загинал, след като кола се преобърна в...

Ивелин Михайлов вещае разпадане на ПГ на „Величие“

Основателят на партия "Величие" Ивелин Михайлов предупреди за възможно...

Драми в ДПС. Партийни структури скочиха на Делян Пеевски. Молят Доган да се намеси (ДОКУМЕНТИ)

ДПС не е ЕООД и никой не може да го прибира в портфейла си, категорични са депесари

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg