https://www.gerb.bg/bg

Борисов поздрави Заев за преизбирането му за премиер на Северна Македония

Премиерът Бойко Борисов е поздравил Зоран Заев за изборната му победа и за преизбирането му на поста министър-председател на Република Северна Македония.

„България неуморно се застъпва за правото на гражданите на Република Северна Македония да бъдат част от европейското семейство“, отбелязва министър-председателят в поздравителния адрес до своя колега, уточняват от пресцентъра на правителството.

Борисов акцентира, че България остава последователна в подкрепата си за европейското бъдеще на своя най-близък съсед, водена от вярата, че процесът на присъединяване към ЕС ще бъде ключов двигател за реформи и стабилност.

Премиерът посочва, че когато на 1 август 2017 г. двамата със Заев лично подписват Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, не само отварят нова глава в историята на двустранните отношения, но и показват пред света, че страните от региона са достатъчно зрели, способни и амбицирани да решават проблемите си сами.

„С този акт нашите две държави поеха и ангажимент да работят за засилване на икономическото сътрудничество, връзките в образованието и културата, между бизнеса и хората от двете страни на границата“, пише Борисов на Зоран Заев.

Той изразява увереност, че както преди три години, така и днес водещо за политиците е желанието да бъде осигурено по-добро бъдеще на гражданите като отношенията между Република България и Република Северна Македония се развиват на нивото, на което винаги трябва да бъдат – на най-близки съседи и приятели.

В поздравлението си до Заев Борисов добавя, че двете страни трябва да останат отговорни и ангажирани с изпълнението на целите, поставени през 2017 г. с подписания договор.

„В този дух искрено се надявам Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси скоро да възстанови своята дейност и от страна на членовете от Република Северна Македония бъде проявено конструктивно отношение и ясен ангажимент за постигане на съгласие по обсъжданите въпроси“, посочва още министър-председателят.

От своя страна вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати поздравителни писма до новоназначения вицепремиер по европейските въпроси на Република Северна Македония Никола Димитров и до новия министър на външните работи Буяр Османи.

В писмата Захариева потвърждава последователната подкрепа на България за присъединяването на Република Северна Македония към Европейския съюз.

„Вярвам, че историческото решение за започване на преговори за присъединяване към ЕС, за което България положи много енергични усилия, предоставя неизменимата възможност Република Северна Македония да демонстрира своята привързаност към европейските ценности и принципи. Напредъкът на Вашата страна по пътя към членството в ЕС ще зависи от индивидуалните усилия за изпълнение на определените критерии и ангажиментите за укрепване на приятелството със съседните страни и изпълнението на двустранните договори за добросъседство“, подчертава Екатерина Захариева в писмото си до Никола Димитров.

Външният ни министър изразява очакване Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси скоро да възстанови своята дейност, като от страна на членовете от Република Северна Македония бъде проявено конструктивно отношение и ясен ангажимент за постигане на съгласие по обсъжданите въпроси.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

ББР ще финансира болници и военни производства

Българската банка за развитие (ББР) има огромен потенциал. Тази...

Папа Франциск: Демокрацията е в лошо здраве

Демокрацията не е в добра форма, каза в неделя...

Висока избирателна активност във Франция

Избирателната активност на балотажа на парламентарните избори във Франция...

Двама мъже изпочупили чужд автомобил и нападнали полицаи в Монтанско

Двама мъже от село Долно Церовене, област Монтана, бяха...

Стойчо Кацаров осъден окончателно за конфликт на интереси

Върховният административен съд (ВАС) потвърди решението на антикорупционната комисия...

Делян Пеевски обеща лоялност към Доган и ново начало за ДПС

Лидерът на ДПС Делян Пеевски направи емоционално изявление, в...

Премиерът оглавява делегацията ни за срещата на НАТО във Вашингтон

Министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев ще...

Денков вижда предимства, но и проблеми в идеята на ДСБ за третия мандат

Днес "Продължаваме Промяната" провеждат Национален съвет на партията. Николай...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Арестуваха двама, крали от локомотивно депо в Димитровград

За месец те задигнали над 1 тон чугунени накладки

Според Кремъл разумните държави подкрепят мирния план на Путин

Изявленията на Киев и западните страни, които отхвърлиха мирния...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg