https://www.gerb.bg/bg

Си Дзинпин избран за президент на Китай за трети път

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Безпрецедентният трети мандат на Си Дзинпин като президент на Китай беше официално утвърден от политическия елит на страната в петък, съобщи BBC.

Това затвърди контрола на лидера и го направи най-дълго управлявалия държавен глава на комунистически Китай от основаването му през 1949 г.

Си беше преназначен в петък за президент за още пет години от китайския законодателен орган на церемониално гласуване в Голямата зала на народа в Пекин. Такова упражнение в политически театър е предназначено да демонстрира легитимността и единството на политическия елит на страната.

Той получи единодушно 2952 гласа, последвани от овации.

Повторното назначаване на Си, най-могъщият и авторитарен лидер на Китай от десетилетия, до голяма степен се възприема като формалност.

В Китай президентската длъжност е до голяма степен церемониална титла. Истинската власт се крие в позициите ръководител на партията и военните – две ключови роли, които Си също заема и на които беше преназначен на ключов конгрес на Комунистическата партия през октомври.

Независимо от това, преназначаването му за държавен глава официално завършва прехода му към второ десетилетие на власт.

И това идва на фона на по-широко разместване на ръководните роли в централното правителство или Държавния съвет и други държавни организации, което допълнително засилва и без това здравата власт на Си върху лостовете на властта.

Ли Цян, едно от най-доверените протежета на Си, се очаква да бъде избран за премиер на Китай в събота. Традиционно премиерството е мощна роля в управлението на икономиката, въпреки че през последното десетилетие властта му беше силно подкопана от Си, който пое почти цялото вземане на решения в свои ръце.

В петък Националният народен конгрес също одобри мащабен план за реформиране на институциите към Държавния съвет, включително формирането на финансов регулаторен орган и национално бюро за данни и обновяване на министерството на науката и технологиите.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Мъж простреля в гръб жена при скандал на паркинг

Пострадалата е без опасност за живота

Даниел Митов зове „колегите“ за подкрепа за кабинет

Санкциите по Магнитски не са държавен въпрос

Драми в ДПС. Партийни структури скочиха на Делян Пеевски. Молят Доган да се намеси (ДОКУМЕНТИ)

ДПС не е ЕООД и никой не може да го прибира в портфейла си, категорични са депесари

Най-малко 27 души загинаха, стъпкани от тълпата на религиозно събиране в Индия

Най-малко 27 души загинаха, стъпкани от тълпата на религиозно...

Хиляди палестинци бягат от домовете си, докато Израел бомбардира Южна Газа

Осем палестинци бяха убити и десетки ранени, след като...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg