https://www.gerb.bg/bg

МИСТЕРИЯ: Почина едно от 12-те момчета, спасили се от тайландската пещера – капан през 2018 г.

17-годишният Дуанпеч Промтеп

Почина едно от 12-те момчета, спасени от наводнената тайландска пещера през 2018 г., пише вестник „Телеграф“.

17-годишният Дуанпеч Промтеп е бил открит в безсъзнание в общежитието си в Лестършър, Великобритания, в неделя и веднага е откаран в болница, където е починал във вторник, съобщава Би Би Си. Той е бил приет във футболна академия на Острова в края на 2022 година. Младежът, наричан от близките си – Дом, е бил спечелил стипендия за английския колеж „Брук Хаус“ в Маркет Харбъро, а преди това е бил капитан на младежки тайландски отбор.

Към момента не е ясно от какво е починал той. Според полицията в Лестършът неговата смърт не се третира като подозрителна, докато от Тайланд информират, позовавайки се на доклади, че момчето е имало наранявания по главата.

Новината за неговата смърт бе съобщена от майка му в един от местните храмове в Тайланд, който отборът на момчето често посещава. Съотборниците на Дом останаха съкрушени от трагедията и не спират да пишат опечалени постове за приятеля си. В туит британският посланик в Тайланд Марк Гудинг също поднесе съболезнования на близките му.

Капанът в пещерата през 2018 г.

Дванадесет момчета на възраст от 11 до 16 години и 25-годишният им треньор са блокирани в пещера на 23 юни 2018 година след дъждове и мощна буря, в резултат на които входът към вътрешността се оказа под вода. Всички се озовават в каменната хватка след тренировка на отбора на „Дивите глигани“. Момчетата се състезават с велосипеди до пещерата Там Луанг . Това е едно от любимите места на хлапетата. Сред децата е и Дом, който тогава е бил капитан на отбора.

Всички прекараха 9 мъчителни денонощия в тъмнина и без храна, докато до тях не достигнаха двама британски водолази. Акцията бе изключително тежка, защото групата, се оказа на 4 километра навътре в пещерата, насред лабиринт от наводнени тунели. Момчетата използваха камъни, за да копаят дупки, за да избягат, докато треньорът им ги е учил как да медитират, за да им помогне да останат спокойни и да използват възможно най-малко въздух. По време на акцията водолаз губи живота си, но накрая всички деца и треньорът им са спасени.

Изнемощялото, но усмихнато лице на Дом, беше уловено от светлината на водолаз, след като момчетата бяха открити в пещерата и този момент остана като един от най-запомнящите се кадри от забележителното спасяване, което привлече вниманието на всички.

Спасяването беше отразено по целия свят, а по-късно историята беше пресъздадена във филми и книги, през миналата година и Netflix пуска и мини сериал за тях.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Заловиха жена, скрила в бельото си 56 800 евро на ГКПП „Градина“

Сръбски митничари са заловили жена, която е опитала да...

Борисов си свършил работата – победил на изборите и то потентно (ВИДЕО)

Костадин Костадинов бил новият Пеевски в парламента

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Антиправителствените протести в Кения продължават

Антиправителствените протести в Кения продължават. Полицията използва сълзотворен газ,...

Пропалестински демонстранти развяха банери от покрива на австралийския парламент

Пропалестински демонстранти се изкачиха на покрива на сградата на австралийския парламент...

Тръмп води пред Байдън с 49% на 43% (ОБНОВЕНА)

Преднината на Доналд Тръмп в президентската надпревара през 2024...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg