https://www.gerb.bg/bg

Промените в Закона за специалното подпомагане минаха на първо четене

Снимка: архив БГНЕС

Депутатите приеха на първо четене промени в Закона за специалното подпомагане на първо четене. С предлаганите промени в закона се цели създаване на необходимите нормативни условия за изпълнение на препоръките на ЕК, както и недопускане на рискове във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. В него е заложено съобразяване на политиката за социално подпомагане с общата европейска политика в областта на социалната закрила и оптимизиране на системата за социално подпомагане, каза председателят на социалната комисия в НС Георги Гьоков. За реализиране на предлаганите промени ще са необходими за периода до 2025 г. съответно – 37,74 млн. лв. заложени в бюджета за 2022 г.; 2023 г. – 87,80 млн. лв. 2024 г. – 126,44 млн. лв., и 2025 г. – 126,44 млн. лв. Тези средства са предвидени с Постановление № 286 на Министерския съвет от 2022 г. за определяне на размера на линията на бедност за страната за 2023 г. и предложените разчети са изцяло съобразени с нея. Средствата се осигуряват от държавния бюджет.

С предлаганите промени действащата нормативна уредба ще се приведе в съответствие със заложените общи европейски приоритети в областта на социалната закрила и борбата с бедността. Така България ще изпълни своя ангажимент като държава – членка на ЕС, ще се изпълнят препоръките на ЕК и условията за активиране на ПВУ, свързани със схемите за минимален доход и ще се създадат необходимите условия за оптимизиране на системата за социално подпомагане, както технологично така и по отношение на постигането на по-висока ефективност – разширяване на обхвата на подпомаганите лица и семейства и увеличаване на размера на помощите, обясни председателят на социалната комисия в НС Георги Гьоков.

Предложените промени в Закона за социално подпомагане не са свързани с изпълнение на задължения на България за въвеждане в националното законодателство на правото на Европейския съюз. Социалният министър Лазар Лазаров обясни, че това е първа стъпка към адекватно социално подпомагане. Освен това законопроектът отговаря на европейските препоръки към страната ни в сферата. Законопроектът щял да гарантира и ефективна социална закрила, според министъра.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Пожар избухна в медицински център във Варна

Пожар избухна тази сутрин в Диагностично-консултативния център 3 в...

Около два километра е колоната от коли на граничен пункт „Кулата“

Интензивен е трафикът на граничен пункт "Кулата" на границата...

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ДПС изключи и Джейхан Ибрямов

ПГ на ДПС остава с 44 депутати

Тъкър Карлсън анонсира интервю със Зеленски

Американският журналист Тъкър Карлсън анонсира в социалната мрежа X...

Трима шведски граждани осъдени на смърт в Ирак

Трима шведски граждани са осъдени на смърт в Ирак...

ЕКСКЛУЗИВНО И САМО В News24sofia.eu! Собственикът на клуб „illusion“ Пламен Кронев е арестуван в Пловдив, ето какво откриха спецченгетата (ПЪРВИ СНИМКИ/ВИДЕО)

При акцията на МВР в Пламен Димитров Кронев, са открити над 200 000 хиляди лева в брой, а в Веселин Димитров Илиев, са намерени 50 000 лв.

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg