https://www.gerb.bg/bg

500 000 са с диабет, българите с най-лесен достъп до лекар

Половин милион души в България са със захарен диабет и вероятно около 150 000 не знаят, че имат такова заболяване.

Това каза проф. Цветалина Танкова, ръководител на Катедрата по ендокринология в МУ-София по време на пресконференция „Добрият контрол на диабета – инвестиция в бъдещето“.

Те е организирана от Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители в България по повод Световния ден на диабета 14 ноември.

Проф. Танкова обясни, че под 10% от заболелите с диабет имат захарен тип диабет 1, което означава, че до края на живота си те се лекуват с инсулин. Захарен диабет тип 2 представлява нарушения в метаболизма, като за него най-иновативният метод за лечение е „физическо поведение, включващо сън“.

Специалистът уточни, че на пазара у нас е осигурена кардиоренална протекция с две групи нови медикаменти, реимбурсирани от НЗОК.

По време на пресконференцията бе представено проучване и бяха дадени препоръки: Лекарите непрекъснато да актуализират познанията си за ефикасността и страничните ефекти на медикаментите, да се знаят съпътстващите заболявания на пациента, да се прави оценка на профила – млад и когнитивни нарушения и да се провежда обучение за диабет за превенция утре.

Положителното е, че в България има 576 ендокринолози, най-много в Европа на глава от населението.

Проучването сочи, че 40% от пациентите с диабет често посещават личния си лекар, 18% не знаят какво означава гликиран хемоглобин, но на 40% два пъти годишно им го назначава личният лекар, под 40% от пациентите са с процент под 7% на този тип хемоглобин, което е нормата, за 70% ендокринологът дава информация на пациентите, тоест има улеснен достъп, а 54% са добре запознати.

В заключение – препоръчват грижите за хора с диабет да са контрол на рисковите фактори и органна протекция, което се състои в контрол на кръвната захар, на сърдечно-съдовите фактори, тегло, да се протектират сърцето и бъбреците

„Добрият контрол е по-малко усложнения и оптимално качество на живот“, каза проф. Цветалина Танкова.

Любомир Киров, председател на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, коментира добрия контрол на диабета и поиска джипитата да могат да изписват медикаменти на пациенти с диабет. „България е единствената страна с най-лесен достъп до лекар в Европа“, посочи той.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Румъния обяви дати за президентски и парламентарни избори

Управляващата коалиция в Румъния, състояща се от ляво ориентираните...

Петима загинали и над 60 ранени при експлозия в Турция (СНИМКИ)

Сграда в турския град Измир е била частично разрушена...

Европа попада в капана на нова зависимост от Русия

Вълната от евтини руски торове може да доведе до...

Соня Колтуклиева: Поканих Марков и Михайлов на дебат, полковникът отказа!

Войната по върховете на младата партия "Величие" е факт....

Йенс Столтенберг, НАТО: Путин не иска преговори, а нови украински територии

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг отхвърли в петък призивите...

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg