https://www.gerb.bg/bg

70% от заразените с COVID-19 у нас – ненужно лекувани с антибиотик

Проучване показва, че със започването на пандемията от коронавирус в Европа през 2020 г. се наблюдава изключително позитивна тенденция за намаляване на общата консумация на антибиотици – 18%. Тези тенденции са характерни не само в Европа, но и в Щатите. Това е заради мерките по хигиена, социалната дистанция и намаляване на бактериалните инфекции, каза доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност“ към Центъра по заразни и паразитни болести на пресконференция в БТА.

Проучването касае 27 държави в Европа, единствено България от тях докладва повишаване на консумацията в извънболничния сектор – с около 20-30%.

Засегнати от свръхконсумацията са групата на животоспасяващите антибиотици, които се използват за пневмонии при децата, язви и други. Това според експертите ще доведе до намалена ефективност. „Специално използването на азитромицин от групата на макролидите има 100% ръст. А това е антибиотик, който се понася добре от децата и досега се ползваше основно за бактериални инфекции в детска възраст. Ненужното лечение на COVID-19 с азитромицин всъщност заплашва здравето на нашите деца днес и в бъдеще„, обясни доц. Иванов.ветеринарна клиника

Антибиотиците не може да се ползват за профилактика на COVID-19. Единственото средство, което предпазва от заразяване и от тежко боледуване, са ваксините. България не трябва да остава остров на глупостта с най-ниското ваксинално покритие„, бе категоричен доц. Михаил Околийски от СЗО.

По повод Световната седмица, посветена на осведомеността за антимикробната резистентност и COVID-19, днес НДК ще бъде оцветена в синьо. СЗО препоръчва да се дадат брошури за личните лекари и пациентите им за това да не се изписват антибиотици без изследвания, съобщи представителят на СЗО за България доц. Михаил Околийски.

COVID-19 не се лекува с антибиотици, защото тежко болните страдат от вирусна пневмония, а не от бактериална. Само в 7% от случаите на тежко боледуващи от COVID-19 има насложена върху вирусната и бактериална инфекция. Единствено тогава се прилагат антибиотици, и то в болница„, подчерта доц. Иван Иванов – ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране на антибиотичната резистентност“ към Център по заразни и паразитни болести.

Антимикробната резистентност е една от 10-те големи заплахи за човечеството, подчерта доц. Михаил Околийски. Той изрази недоумението си, че вече трета година в България не се приема разработената от експертите Национална програма за антимикробна резистентност и в хуманната, и във ветеринарната медицина.

Коронавирусната пандемия предизвика през 2020 г. свръхупотреба на антибиотици, което увеличи неимоверно резистентността на бактериите към антибиотично лечение. Това на практика води до невъзможност да се лекуват с антибиотици дори банални инфекции.

Елена Цонева посочи изследване на СЗО от миналата година, според което 70% от болните у нас с коронавирус са се лекували с антибиотици.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Фицо искал да е с Орбан при Путин

Словашкият министър-председател Роберт Фицо заяви, че би се присъединил...

Виктор Орбан пристигна в Киев

Унгарският премиер Виктор Орбан пристигна в Киев във вторник...

Служебният кабинет с равносметка за свършената работа

Служебното правителство с министър-председател Димитър Главчев представи отчет за...

Съпругата на испанския премиер се яви пред съда по обвинения в корупция

Бегона Гомес, съпругата на испанския премиер Педро Санчес, се...

Товарният влак на ПП „Величие“ продължава – неясно накъде

Товарният влак на ПП "Величие" продължава "напред", макар и...

Съдът касира вота за общински съветници в Пазарджик

Административният съд в Пазарджик касира вота за общински съветници...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg