https://www.gerb.bg/bg

29 загинали след най-тежките наводнения от десетилетия в Сомалия

Снимка: EPA/STR

29 души загинаха в Сомалия, а други 300 000 бяха принудени да напуснат домовете си след най-тежкото наводнение от десетилетия в страната. Причината са проливните дъждове, които наводниха градове в Източна Африка. Това обяви днес Националната агенция за управление на бедствия в страната, съобщава „Ройтерс“.

Властите се опитаха да спасят хиляди заседнали заради наводненията хора, които дойдоха след най-голямата суша в региона от 40 години. „Това, което се случва днес, е най-лошото от десетилетия. По-лошо е дори от наводненията през 1997 г.„, каза Хасан Исе, управляващ директор на агенцията. Броят на загиналите и броят на разселените хора вероятно ще нарасне още, добави Исе, тъй като много хора са заседнали заради наводненията.

Не помня такива наводнения през живота си„, каза Мохамед Фарах, местен старейшина в град Байдоа, югозападна Сомалия. „Хората продължават да се евакуират и търсят високо място.“

Най-малко 2400 души остават откъснати в град Луук, където река Джуба излезе от бреговете си, съобщиха от ООН.

Луук е заобиколен от реката и ни заплашват наводнения. Хората продължават да бягат от града. Някои все още са заседнали. Нашите магазини бяха отнесени от водата“, каза Ахмед Нур, търговец в Луук.

Наводненията в съседна Кения убиха най-малко 15 души и потопиха мост в Уганда. Освен това са прекъснали път, свързващ Кампала с петролните находища в северозападната част, съобщиха Червеният кръст на Кения и пътната служба на Уганда.

Регионалният потоп е причинен от комбинирания ефект на две метеорологични явления, Ел Ниньо и дипола в Индийския океан, обясни Назанин Мошири, климатичен анализатор в Международната кризисна група. Ел Ниньо и диполът на Индийския океан са климатични модели, които влияят върху температурите на повърхността на океана и причиняват валежи над средното ниво.

Щетите от наводненията са много по-лоши, защото почвата е толкова повредена от безпрецедентна скорошна суша; годините на конфликти и присъствието на милицията „Ал Шабаб“ също са усложнили и оскъпили изграждането на защита и устойчивост срещу наводнения„, каза Мошири.

Учените казват, че изменението на климата причинява по-интензивни и по-чести екстремни метеорологични явления. В отговор африканските лидери предложиха нови глобални данъци и реформи на международните финансови институции, за да подпомогнат финансирането на действията по изменение на климата.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Шест общински дружества си търсят опитни управленци

Общинските съветници от ПП-ДБ-Спаси София Борис Бонев, Бойко Димитров...

Арестант почина в РПУ – Ямбол

Прокуратурата започна разследване по случая

Катастрофа на пътя Русе-Бяла прати четирима в болница

Движението в участъка се регулира от полицейски екипи

Столична община купува 18 нови трамвая

Те ще возят пътниците по линии №20 и №22

Съдът в Страсбург отмени присъда срещу България по дело за промяна на пола

За първи път по дело срещу България Европейският съв...

Заети адвокати отложиха делото „Дебора“

Заседанието е пренасочено за 30 юли

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Преброяване в ДПС

Депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов, когото системата отчете като...

Нетаняху решен да воюва до пълна победа в Газа

Всяко споразумение за примирие в Газа трябва да позволи...

Служебният кабинет с равносметка за свършената работа

Служебното правителство с министър-председател Димитър Главчев представи отчет за...

Дагестан остави трима в ареста за тероризъм

Съветският районен съд на Махачкала остави трима души в...

Алена Соколчева показа корема си в деветия месец (СНИМКИ)

Известната журналистка от радио „Фокус“ Алена Соколчева се бе...

РЗИ-Монтана установи замърсяване на водата в три села в община Берковица

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Монтана е установила замърсяване...

Болсонару е обвинен за недекларирани подаръци в Бразилия

Федералната полиция на Бразилия повдигна обвинения в четвъртък на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg