https://www.gerb.bg/bg

2-3 седмици след втората ваксина щели да се изградят антитела

Снимка: EPA

Колективен имунитет ще има, когато се ваксинират около 60- 70% от населението, но тук трябва да включим и тези, които са преболедували.

Това заяви бившият директор на Центъра за заразни и паразитни болести проф. Христо Тасков пред Bulgaria ON AIR.

Очаквам това да се случи около септември догодина, посочи проф. Тасков.

И добави, че няма смисъл от ваксинация, ако заболяването е преболедувано скоро.

Ако са го прекарали преди 6-7 месеца – до година, трябва да се имунизират. Затова трябва да се даде предимство на тези, които не са прекарали. Опитът показва, че този имунитет е краткотраен и не знаем с този коронавирус, който циркулира, докога ще имаме антитела, отбеляза експертът.

По думите му в момента се правят изследвания за трайността на имунологичната памет.

Затова трябва да има готовност и прекаралите Ковид-19 да се ваксинират, а това трябва да се случи към лятото-есента, каза още проф. Тасков.

Той сподели, че се надява ваксината да има дълготраен успех.

Безсимптомно прекаралите вируса спокойно могат да бъдат ваксинирани. Те образуват много малко антитела за кратко време, подчерта той и допълни, че единствените противопоказания са за хората с тежка алергия.

И те могат да бъдат ваксинирани, но при специални условия. При онкоболните може да очакваме по-слаб имунен отговор, ако са на такова лечение, което потиска имунната система, обясни проф. Тасков.

По думите му ваксината съдържа частица от вируса – РНК, увита в мастни капчици, която кара клетките да образуват шипче и след него да се образуват антитела: „самият организъм си образува сам този антиген„.

2-3 седмици след втората ваксина ще се изградят антитела. Ако човек се имунизира сега, след 2-3 месеца ще има антителата. Все още обаче не се знае дали ще се наложи повтаряне на имунизацията, поясни специалистът.

Проф. Тасков посочи още, че той вече е заявил своето желание да се ваксинира и не се притеснява от нищо: „дълбоко съм убеден, че това е една ефикасна ваксина – по-добра от тези, които са ни поставяли преди„.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

На 18 септември съд в Ню Йорк обявява присъдата за Доналд Тръмп

Във вторник съдията от Върховния съд на Ню Йорк...

Белият дом: Джо Байдън ще е домакин на пресконференцията на НАТО

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи във вторник,...

Взрив на газова бутилка прати мъж в „Пирогов“

67-годишен мъж е с тежки наранявания след взрив на...

ЕКСКЛУЗИВНО И САМО В News24sofia.eu! Собственикът на клуб „illusion“ Пламен Кронев е арестуван в Пловдив, ето какво откриха спецченгетата (ПЪРВИ СНИМКИ/ВИДЕО)

При акцията на МВР в Пламен Димитров Кронев, са открити над 200 000 хиляди лева в брой, а в Веселин Димитров Илиев, са намерени 50 000 лв.

Местни структури на ДПС поискаха обяснение от Доган за „чистките“ в партията

Ахмед Доган след като гласува на президентски и парламентарни...

В Гърция Радев настоя да заработи газовия терминал Александруполис

Газовият терминал край Александруполис трябва да заработи най-късно през...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Унгария поема Съвета на ЕС

Унгария поема от 1 юли председателството на една от...

Израелски танкове убиха най-малко 11 души в Рафах

Израелските сили настъпиха по-дълбоко в два района в северната...

ПП-ДБ: Пеевски ще приключи Борисов

Един човек ще се опита да погълне цялата държава

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

МВР не знае как Брендо е влязъл в страната

Последното регистрирано преминаване на границата от страна на Евелин...

Мъж попадна в ареста за принуда и закана за убийство в Старозагорско

Районна прокуратура-Стара Загора привлече като обвиняем и задържа мъж за...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg