https://www.gerb.bg/bg

15% повишение на заплатите спира протеста на градския транспорт, засега

Снимка: пресцентър СО

Протестът на служителите на столичния градски транспорт спира, но само засега. До това се стигна след среща между синдикалните лидери, представляващи недоволните служители и кмета на София Васил Терзиев.

Синдикатите искат увеличение на работните заплати с 30%, което обаче не може да бъде покрито от финансите на общината според кмета на столичния град.

Имахме продуктивна среща с представителите на КНСБ и КТ „Подкрепа“, на която ги запознахме с нашето предложение, което е няколко точки. Първо – увеличение на заплатите с 15% от 1 март„, каза в отговор на въпрос Васил Терзиев.

Освен това по-късно през годината ще има и увеличение, но базиращо се на бонусна система, като целта е да се намери трайно решение за намиране на млади кадри за градския транспорт. Според Терзиев също така имало и напредък в решаването на проблема с полагането на извънреден труд от страна на шофьорите в градския транспорт.

С колко точно биха се вдигнали заплатите след въвеждането на въпросната система обаче Терзиев не уточни – трябвало да се направи анализ.

Да бъде намерен най-правилният формат на база километри, натовареност на трасетата, така че да бъде смислено и да решим системните проблеми, а не да направим едно палиативно решение.“

Синдикатите обаче останаха недоволни.

По повечето точки намерихме единомислие, най-вече за условията на труд. Не намерихме общи допирни точки по въпроса за увеличението на работните заплати. Нашите исканията са за увеличение над 15%„, заяви Тодор Капитанов от КНСБ.

Засега протестът спира, като предложението на Терзиев ще бъде сведено до синдикалните структури за одобрение. Ще бъде търсено обаче допълнително финансиране от страна на държавата. Ще се иска и увеличение на заплатите и в градовете в страната, където също, според синдикатите, „зреело напрежение„.

За днес спират протестите, но от следващата седмица сме готови за нови такива. Ние сме подготвени в рамките на 2 часа да спрем движението на ¼ от София, а в рамките на един ден да спрем движението и в страната„, отсече представителят на КНСБ.

Синдикатите обявиха, че ще запознаят структурите си за предложението от страна на Васил Терзиев, разбирайки, че към момента в Столична община има недостиг на средства, като след това пак ще седнат на масата на преговори, настоявайки за повече.

37 милиона лева. Толкова ще струва на хазната на София увеличението с 15% от 1 март, обещано от Терзиев.

Но ще настояваме субсидията за градския транспорт да бъде увеличена не само в София, защото градският транспорт беше изоставен с години„, посочи на свой ред Любослав Костов от КНСБ.

Целта на синдикалистите – да се стигне до 30% увеличение до края на годината, дори ако е нужно следва да бъде актуализиран държавният бюджет.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img

Още от рубриката

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Тимур Халилов: ДПС ще търси оползотворяване на втория мандат

Среща Доган - Пеевски няма да има, това е манипулация, добави депутатът от ДПС

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Николай Марков можел и без „Величие“, но няма да се оттегля

https://www.youtube.com/watch?v=DbevNyRZsxE&t=768s&pp=ygUEYnR2IA%3D%3D Защо да се оттеглям, аз съм председател на "Величие"...

Рецидивист задигна диамантен пръстен от магазин в столичен мол

Рецидивист задигна на пръстен с диамант на стойност над...

Пожар обхвана района на Мъглиж

Голям пожар е избухнал в района на с. Ветрен,...

Турция посредничи за сваляне на градуса на напрежението между Сомалия и Етиопия

Турция посредничи в преговорите между Сомалия и Етиопия за...

Съдът в Осло призна мъж за виновен за стрелбата в гей бар през 2022 г.

Норвежки съд призна мъж за виновен за стрелбата в...

ПЪРВО В News24sofia.eu! Пламен Кронев и Веселин Илиев, които бяха задържани зрелищно в Пловдив, са в СДВР собственикът на клуб „illusion“ е криел 200...

По информация на News24sofia.eu Веселин Димитров Илиев ще бъде върнат обратно в Пловдив, където се очква прокуратурата да му повдигне обвинение за притежание на незаконно оръжие

Пресякоха контрабанда на лекарства на МП „Капитан Андреево“

Откриха над 114 000 контрабандни лекарства на МП "Капитан...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg