https://www.gerb.bg/bg

12 години политика без политики в МРРБ вижда служебният ресорен министър

12-те години назад в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) представляват политика без политики и говорене без проекти. Това, което се случва и във ВиК сектора, и в пътищата, е едно и също„, заяви пред БНР служебният регионален министър арх. Иван Шишков.

Във връзка с довършителните работи по междусистемната газова връзка с Гърция, той обясни: „Интерконекторът работи с пълния си капацитет, но не е завършен като строеж. Ако не го бяхме разделили изграждането му на етапи, към този момент нямаше да тече газ по интерконектора, или трябваше да си затворим очите и да въведем обекта в експлоатация, без да са завършени всички строителни работи. … Пътят към интерконектора трябва да бъде завършен, да се завършат и антиерозионните мерки, за да бъде финализиран цялостният проект.“ Той увери, че довършителните дейности не представляват риск за работата на интерконектора.

По отношение на изграждането на автомагистрала „Европа“ и предстоящото й свързване с ГКПП „Калотина“ Иван Шишков заяви, че „входът към България от Европа не е европейски„. Той посочи, че 150 метра от пътя между граничния пункт и началото на магистралата не са включени в проекта. „Трябваше да останат с по една лента, но няма да остане. Започва в нищото и завършва в нищото. Очаквам да бъде внесен проект и да бъде одобрен с по две ленти в двете посоки. Ще загубим финансиране от това, че се забавихме с ПУП, който е от Сливница до София. … Документите са готови, но седемте месеца не мога да ги върна. Тези седем месеца могат да ни костват загуба на европейски пари„, изтъкна регионалният министър.

И за АМ „Хемус“ имаше много говорене, но нямаше проекти, коментира също той.

Както беше тръгнало строителството на „Хемус“ – нямаше да доживеем да я видим цяла. … Внасям в Министерски съвет текст за търпимост, който ще предложа на депутатите да бъде одобрен, с който да можем да регламентираме незаконното строителство, което държавата в рамките на 2020-2021 г. си е позволила да строи„, отбеляза Шишков.

Той каза още, че в България за 12 години са построени около 20% от нужните магистрали, като се позова на анализ на МРРБ.

Всички питат има ли пари, а за казвам, че няма проекти. … Политиците да помислят дали тунелът под Петрохан и АМ „Рила“ да не бъдат дадени на концесия, за да има пари и за социални дейности, а не само за строителство на инфраструктурни обекти. … Всички магистрали, които трябва да се построят, а това са над 1000 км, трябва да помислим за кои от тях ще дадем пари от бюджета на държавата и за кои трябва да го направим по друг начин„, заяви Иван Шишков. Той подчерта, че Европа ни дава все по-малко пари за магистрали. Изпуснахме момента, защото нямахме проекти„, допълни регионалният министър.

Във връзка със зимното почистване на пътищата той увери, че има пари и са сключени договори, като уточни, че са проведени конкурси и вече се дават 15% аванс на фирмите за закупуване на материали.

По отношение на безводието в Омуртаг Шишков посочи, че проблемът е изключително голям.

Когато няма обща политика, проблемът се замита и когато се изостря, тогава всички започват да говорят за него. … Трябва първо да се подобри състоянието и след това да има глобално решение. В България не се решават проблемите глобално, а винаги по по-различен начин. Проблемите трябва да се извадят и да се направи ясна стратегия за решаването им„, обясни той.

Програмата за саниране се очаква да стартира в началото на декември, съобщи още регионалният министър Шишков.

Той прогнозира също, че строителството на Национална детска болница ще започне в началото на втората половина на 2022 г.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Русия съобщи за превземането на село Сокол в Донецка област

Руското министерство на отбраната съобщи за превземането на село...

Терзиев обеща развитие на северните райони на София

Развитието на северните райони на София е сред водещите...

Жена загина при тежка катастрофа край Кочериново

Жена загина при тежка катастрофа на автомагистрала "Струма" край...

Пожар избухна на остров Лесбос

Силният вятър разпалва пламъците

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Спасители предотвратиха масово давене на осем души на Черноморието

Зачестяват инцидентите по Черноморието. През почивните дни бурното море у...

Алисия страда по забрадката на баба си (СНИМКА)

Фолкдивата Алисия си спомня с носталгия за забрадката на...

Пожар гори край магистрала Тракия в района на Чирпан

Движението по магистралата не е затруднено

Даниил Видински обединител на народа.., а на църквата? (ОБНОВЕНА)

Няма да има официално обявяване на новия патриарх Даниил...

Мъж ограби игрална зала в Перник

Крадецът задигнал 5000 лева

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg