https://www.gerb.bg/bg

1165 млади учени са получили подкрепа по национална програма на МОН

Снимка: архив БГНЕС

1165 млади учени са получили подкрепа за три години по националната програма на Министерството на образованието и науката (МОН) „Млади учени и постдокторанти“, съобщават от пресцентъра на МОН. Това е близо пет пъти повече от предвиденото, става ясно от отчета на програмата.

С финансиране от 15 млн. лв. държавата е подпомогнала развитието на талантливи млади хора за научноизследователска работа в БАН, Селскостопанската академия, Националния институт по метеорология и хидрология и 14 висши училища.

За периода 2018-2021 г. публикациите в индексирани и реферирани издания с участие на млад учен или постдокторант са 3625 при очаквани 400. Финансирани са 1023 гранта за постдокторанти при предвидени 150, като 45 от тези млади учени работят в структури от Националната пътна карта за научна инфраструктура.

С почти 23% се е увеличил броят на перспективните млади учени и постдокторанти, които работят в държавни университети и научни организации спрямо 2016 г.

Средствата по националната програма бяха отпуснати за заплати на новоназначени млади учени и постдокторанти и за допълнителни месечни възнаграждения на вече назначени млади учени и постдокторанти във включените висши училища и научни организации.

В резултат на тази подкрепа все по-малко млади учени напускат институтите на БАН. От 368 млади учени в Академията 38 са новоназначени. В СУ „Св. Климент Охридски“ е увеличен над 10 пъти броят на назначените млади учени (56) и около 6,5 пъти – на постдокторантите (131) през 2019 година спрямо 2018 г. Броят млади учени и постдокторанти в университета „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас, е нараснал над два пъти и половина за три години – от 17 на 44 души. Във варненския Технически университет за същия период младите учени са станали с 59% повече.

В Медицинския университет в София през последните три години се наблюдава трайна тенденция все повече асистенти да защитават дисертационен труд, за да преминат в следващата академична длъжност – главен асистент. Нараства броят на новозавършилите лекари, за които националната програма е първа възможност за включване в научноизследователската дейност на университета като учени и в съответната университетска болница – като лекари.

Средно 37,3% повече са станали младите учени и постдокторанти във варненския Медицински университет с подкрепа по програмата. С 36 на сто е ръстът в Тракийския университет в Стара Загора, с 19% – в Медицинския университет в Пловдив. Данните са към 2021 г. спрямо 2016 г.

Поради успеха на националната програма „Млади учени и постдокторанти“ тя вече има второ издание. „Млади учени и постдокторанти 2“ разполага също с 15 млн. лв. и осигурява подкрепа до 2025 г.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Давкова: И с българите в Конституцията на РСМ, преговорите няма да тръгне

Ние винаги сме били географски, исторически и културно част...

След гонка с полицията: Кмет в ареста, карал е дрогиран

Претърсват се всички негови имоти за наркотици и оръжие

„Пирогов“ с последна информация за един от простреляните в кв. „Модерно предградие“ в София

В Спешното отделение на университетската болница "Пирогов" е транспортиран...

Според Кремъл разумните държави подкрепят мирния план на Путин

Изявленията на Киев и западните страни, които отхвърлиха мирния...

Дагестан остави трима в ареста за тероризъм

Съветският районен съд на Махачкала остави трима души в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Енергийният министър освободи шефа на БЕХ

Министърът на енергетиката Владимир Малинов освободи досегашния изпълнителен директор...

Пхенян изстреля нова тактическа ракета

Напрежение на Корейския полуостров

МВР загубили дирите на Брендо, след като Украйна го пуснала

И пред журналистите в кулоарите на Партийния дом служебният...

Приходите от пътни такси от началото на годината са 459 млн. лв.

Общите приходи от пътни такси, е-винетка, тол и контролни...

Радев и еврокомисарят ни умуват как да се привлекат младите към спорта с програми на ЕС

Държавният глава Румен Радев обсъди с българския еврокомисар по...

Белият дом: Джо Байдън ще е домакин на пресконференцията на НАТО

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер съобщи във вторник,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg