https://www.gerb.bg/bg

Сърбия демонстрира 6 военни дрона с 18 ракети – купени от Китай

Президентът Александър Вучич, снимка: EPA

Сърбия показа за първи път шест нови военни дрона, купени от Китай, предаде радио „Свободна Европа“.

Президентът Александър Вучич посети военното летище „Батаница“ край Белград, където представители на сръбската армия презентираха пред медиите паркираните дронове, а на журналистите беше дадена възможност да ги снимат.

„Те са с дълъг обсег, могат да стрелят по цели от 9 километра разстояние, да правят записи на терена, на обекти, представляващи интерес за Сърбия, дълбоко в територията на врага“, заяви Вучич, цитиран от сръбската телевизия №1.

Той съобщи пред репортери, че Сърбия има намерение да си сътрудничи с китайски експерти в технологично отношение, за да създаде свой собствен безпилотен апарат от подобен клас.

Вучич отказа да отговори на въпрос на „Свободна Европа“ за цената на военния хардуер, като заяви, че всички такива доставки са секретни, не само тези от Китай.

Заедно с дроновете CH92-A, Сърбия закупи и 18 ракети, някои от които също бяха показани на презентацията. Според официалната информация, те ще бъдат използвани с тренировъчна цел.

Сръбските военни поръчки, особено за военно оборудване от Русия, предизвикаха реакция от страна на ЕС и САЩ, на фона на водените от Белград преговори за членство в ЕС. Според сръбските власти, дроновете CH92-A не са в обхвата на санкциите.

Недвусмислените знаци от сръбска страна, че страната не смята да се интегрира в НАТО, а вместо това се сближава във военно отношение с Русия, предизвикаха опасения и у наши военни експерти. Желанието на президента Вучич Сърбия да придобие руски ракети, които да бъдат разположени близо до българската граница, породи съмнения за добросъседските намерения на Белград.

spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Пожар в жилищен блок във Варна, двама са обгазени

Двама души пострадаха леко при пожар в апартамент в...

Медийно присъствие около дома на Доган: Предстои ли среща с Пеевски?

Спокойна е обстановката в района на имота на почетния...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Евтим Милошев: Водата по морето е с отлично качество

Туризмът е лицето на нашата стана. Това заяви пред...

Фицо искал да е с Орбан при Путин

Словашкият министър-председател Роберт Фицо заяви, че би се присъединил...

Украйна преброи 1,5 милиона музейни експонати в окупираните територии

Около 1,5 милиона музейни експоната са останали във временно...

FT: Иран ще подкрепи Хизбула с всички сили, ако Израел нападне Ливан

Съветник на върховния лидер на Иран предупреди, че ако...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg